srbinside

Namera nam je da kroz tekstove o zanimljivim i manje poznatim događajima, ukažemo na bogato kulturno-istorijsko nasleđe koje postoji na ovom tlu. Takođe, ne treba zaboraviti ljude sa naših prostora koji su se proslavili svojim otkrićima i ostavili trag u svetskoj nauci, kulturi, umetnosti..., a nepravedno su kod nas zapostavljeni. Mnogo je i onih koji i danas služe na čast Srbiji, ali se o njima, nažalost malo govori. Takvim, običnim ljudima koji imaju ideju, rade nešto korisno, lepo, humano... posvećen je ovaj blog. Osim divnih ljudi, u Srbiji ima i prelepih predela, sela, varošica kroz koja možemo da putujemo zajedno!

Ljubav prema filmovima jača od raka

srbinside | 29 Novembar, 2012 00:51

Daleko od očiju javnosti vazda uprtih na crveni tepih, Gordana Kabić (49), vodeći reparator nitratne filmske trake u Jugoslovenskoj kinoteci, ostavila je neizbrisiv trag u domaćoj kinematografiji. Za 28 godina provedenih u košutnjačkom Arhivu, ova žena spasla je od propadanja nekoliko hiljada filmova, među kojima su i dela prvih srpskih reditelja! Uprkos tome što se od 1997. bori sa opakom bolešću, ona i dan danas svoj posao obavlja sa entuzijazmom „neizlečivog“ filmofila!

I sa zastarelom opremom Gordana odlično obavlja svoj posao (Dalje)

Da mogu opet da biram ostao bih u Holandiji

srbinside | 29 Novembar, 2012 00:24

Ne pitajte šta vaša zemlja može da učini za vas, nego šta vi možete da učinite za svoju zemlju. To je bio moto Velimira Stevanovića (67), visokokvalifikovanog metalobušača, o kome su sredinom osamdesetih godina prošloga veka pisale novine, jer je kao najbolji radnik u Fabrici alatnih mašina „Ivo Lola Ribar“ u Železniku, imao veću platu i od direktora.

Velimir Stevanović sa suprugom Verom i novinama iz 1985 u kojima su pisali o njemu, pogledajte naslove (Dalje)

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb