srbinside

Namera nam je da kroz tekstove o zanimljivim i manje poznatim događajima, ukažemo na bogato kulturno-istorijsko nasleđe koje postoji na ovom tlu. Takođe, ne treba zaboraviti ljude sa naših prostora koji su se proslavili svojim otkrićima i ostavili trag u svetskoj nauci, kulturi, umetnosti..., a nepravedno su kod nas zapostavljeni. Mnogo je i onih koji i danas služe na čast Srbiji, ali se o njima, nažalost malo govori. Takvim, običnim ljudima koji imaju ideju, rade nešto korisno, lepo, humano... posvećen je ovaj blog. Osim divnih ljudi, u Srbiji ima i prelepih predela, sela, varošica kroz koja možemo da putujemo zajedno!

Od "bube" pravi "jaguara"

srbinside | 05 Decembar, 2012 14:28

Neki ljudi od komarca prave magarca, a Predrag Čvorkov (48) od „buba“ pravi „jaguare“. Tačnije, replike „jaguara“ i „mercedesa“ iz sredine tridesetih godina prošlog veka, ali i „bagije“ i „pikapove“, a iduće godine će završiti i prvu ručno pravljenu „buba limuzinu“.

Predrag Čvorkov

Tokom više od 30 godina, koliko se bavi automehaničarskim zanatom, Predrag je radio isključivo sa ovim folksvagenovim modelom, tako da mu je ušao u dušu. Osim redovnog održavanja i najraznovrsnijih prepravki, nekoliko puta je radio i kompletnu restauraciju „bube“, prilikom koje se automobil rasklapa do šrafa, a onda ponovo sastavlja i sređuje. (Dalje)

Lična asistentkinja trogodišnjeg Noleta

srbinside | 05 Decembar, 2012 14:02

Trogodišnji Nole je jedno od tek nekoliko dece u Srbiji koja imaju personalnog asistenta. On je dete sa posebnim potrebama i ide u vrtić sa tridesetak vršnjaka, a da se uklopi u sredinu pomaže mu defektolog oligofrenolog Olivera Radaković. Do pre šest meseci Nole je bio potpuno zatvoren u svoj svet i nije primećivao nikoga iz okoline, ali je od tada, zahvaljujući Oliveri i pozitivnom uticaju dece sa kojom boravi, mnogo napredovao.

- Prva dva meseca, Nole me nije ni primećivao. Prvi pomak bio je kada me je jednog dana, pre spavanja u vrtiću, pogledao, da vidi ko sam. Bilo je dirljivo i kada su u vrtić došle Noletova majka i starija sestra, obe sa suzama u očima, jer je Nole prvi put zagrlio svoju sestru. (Dalje)

Majstor Rade popravio više od 5.000 bicikala

srbinside | 05 Decembar, 2012 13:51

Kao i vozačima automobila, tako je i biciklistima teško da nađu dobrog servisera, a kada ga nađu, ostaju mu verni godinama. Jedan od takvih majstora je i Radoje Rade Mimović (50), što nam je bilo jasno i pre nego što smo ušli u njegovu radnju na Banovom brdu. Jer, od pet, šest bicikala koje je trebalo da opravi tog dana, bar dva su vredela po oko 500 evra, a vlasnici takvih dvotočkaša  – od onih koji izvozaju kudikamo više od tri kruga na Adi Ciganliji, svoje „ljubimce“ ne poveravaju baš svakome.

 (Dalje)

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb