srbinside

Namera nam je da kroz tekstove o zanimljivim i manje poznatim događajima, ukažemo na bogato kulturno-istorijsko nasleđe koje postoji na ovom tlu. Takođe, ne treba zaboraviti ljude sa naših prostora koji su se proslavili svojim otkrićima i ostavili trag u svetskoj nauci, kulturi, umetnosti..., a nepravedno su kod nas zapostavljeni. Mnogo je i onih koji i danas služe na čast Srbiji, ali se o njima, nažalost malo govori. Takvim, običnim ljudima koji imaju ideju, rade nešto korisno, lepo, humano... posvećen je ovaj blog. Osim divnih ljudi, u Srbiji ima i prelepih predela, sela, varošica kroz koja možemo da putujemo zajedno!

Spomenici posvećeni kugi: tragom pošasti

srbinside | 08 Decembar, 2012 11:35

U Srbiji, spomenici u vezi sa kugom nalaze se u Irigu, Zemunu, Subotici, Petrovaradinu i još nekim mestima. Iako su takva obeležja retkost u Evropi i turistički kuriozitet, kod nas su mahom zapuštena, a neka su toliko oronula da bi uskoro mogla i da nestanu.

Pre oko godinu dana, posle decenija propadanja, konačno su obnovljeni „Kipovi“, spomenici podignuti 1796. uz put između Iriga i Rume, na mestu gde je krajem 18. veka zaustavljena „iriška kuga“ od koje je u Sremu umrlo 3.500 ljudi. Ovu zarazu su u Beograd doneli turski vojnici i trgovci, a odatle se, preko Vojne granice, proširila na Frušku goru, sve do Vukovara. Od svih zaraženih mesta, najviše je stradao Irig, u kojem je od jula 1795. do februara 1796. godine, umrlo 2.548 od 4.813 stanovnika (otuda i naziv „iriška kuga“). Inače, krajem 18. veka u  Irigu je živelo više ljudi nego u Beogradu, a ovo mesto do danas nije dostiglo broj stanovnika koje je imalo pre pojave kuge.

Spomenik "Kipovi" na putu između Iriga i Rume (Dalje)

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb