srbinside

Namera nam je da kroz tekstove o zanimljivim i manje poznatim događajima, ukažemo na bogato kulturno-istorijsko nasleđe koje postoji na ovom tlu. Takođe, ne treba zaboraviti ljude sa naših prostora koji su se proslavili svojim otkrićima i ostavili trag u svetskoj nauci, kulturi, umetnosti..., a nepravedno su kod nas zapostavljeni. Mnogo je i onih koji i danas služe na čast Srbiji, ali se o njima, nažalost malo govori. Takvim, običnim ljudima koji imaju ideju, rade nešto korisno, lepo, humano... posvećen je ovaj blog. Osim divnih ljudi, u Srbiji ima i prelepih predela, sela, varošica kroz koja možemo da putujemo zajedno!

Najjužnija druidska pećina na svetu

srbinside | 12 Decembar, 2012 16:19

Druidska pećina na Velikom Vetrenu, najvišem vrhu planine Juhor, jedina je takva građevina u jugoistočnoj i najvećem delu srednje Evrope. Otkrivena je 1999. godine, nedugo nakon što su u blizini tog mesta pronađeni ostaci keltskog utvrđenja iz 1. veka pre naše ere. Iako se prvobitno pretpostavljalo da je reč o sakralnom objektu, odnosno grobnici ili hramu, tek pre par godina je utvrđeno u koje svrhe je pećina zapravo korišćena, otkriva profesor doktor Milorad Stojić iz Arheološkog instituta u Beogradu, koji je za njega najzaslužniji.

Druidska pećina na Juhoru ulaz (Dalje)

Ikonopisac Vladimir Ćetković: Između dve službe, odabrao sam Božiju

srbinside | 12 Decembar, 2012 15:30

Vladimir Ćetković (50) slika ikone već skoro 20 godina. Ikonopisanjem je počeo da se bavi 1993, kada je dobio otkaz u firmi za izradu igračaka, gde je radio kao dizajner. Iako mu je tada bio preko potreban novi posao, jer je izdržavao porodicu, odbio je ponudu da u policiji izrađuje foto robote.

Ikonopisac Vladimir Ćetković

- Znao sam da to nije za mene čim sam video fotografije obešenih i zaklanih ljudi u hodniku koji je vodio do moje nesuđene kancelarije. Ubrzo potom upoznao sam porodicu Dimitrijević, koji su radili pozlatu na krstovima na Hramu Svetog Save i počeli smo da radimo zajedno. Tako sam od dve službe odabrao Božiju – kaže Vladimir. (Dalje)

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb