srbinside

Namera nam je da kroz tekstove o zanimljivim i manje poznatim događajima, ukažemo na bogato kulturno-istorijsko nasleđe koje postoji na ovom tlu. Takođe, ne treba zaboraviti ljude sa naših prostora koji su se proslavili svojim otkrićima i ostavili trag u svetskoj nauci, kulturi, umetnosti..., a nepravedno su kod nas zapostavljeni. Mnogo je i onih koji i danas služe na čast Srbiji, ali se o njima, nažalost malo govori. Takvim, običnim ljudima koji imaju ideju, rade nešto korisno, lepo, humano... posvećen je ovaj blog. Osim divnih ljudi, u Srbiji ima i prelepih predela, sela, varošica kroz koja možemo da putujemo zajedno!

Tatari, srpska verzija Poni ekspresa

srbinside | 22 Jun, 2013 09:59

Srpski pandan jahačima „Poni ekspresa“ bili su tatari, kuriri koji su na konjima prenosili diplomatsku poštu između Beograda i Carigrada. I dok je priča o „Poni ekspresu“, mada je postojao svega 18 meseci, manje – više poznata u celom svetu, tatari su, sa istorijom od bezmalo 500 godina, skoro zaboravljeni i u Srbiji.

Bez obzira i na to što su, za razliku od jahača „Poni ekspresa“, koji su se po principu štafete, menjali na svakih 120 do 160 kilometara, jahali i preko 900 kilometara bez odmora.

Tatarin i surudžija (Dalje)

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb