srbinside

Namera nam je da kroz tekstove o zanimljivim i manje poznatim događajima, ukažemo na bogato kulturno-istorijsko nasleđe koje postoji na ovom tlu. Takođe, ne treba zaboraviti ljude sa naših prostora koji su se proslavili svojim otkrićima i ostavili trag u svetskoj nauci, kulturi, umetnosti..., a nepravedno su kod nas zapostavljeni. Mnogo je i onih koji i danas služe na čast Srbiji, ali se o njima, nažalost malo govori. Takvim, običnim ljudima koji imaju ideju, rade nešto korisno, lepo, humano... posvećen je ovaj blog. Osim divnih ljudi, u Srbiji ima i prelepih predela, sela, varošica kroz koja možemo da putujemo zajedno!

Đaci koji vole istoriju

srbinside | 20 Februar, 2013 18:32

Uvreženo mišljenje da su đaci nezainteresovani i da malo znaju pokazalo se kao potpuno netačno, bar kada je u pitanju predmet istorija i kada je reč o učenicima Osnovne škole „Vasa Pelagić“ . Udruženje „Srbinside“ održalo je edukativnu radionicu u ovoj školi, a učesnici radionice, učenici odeljenja sedmo sedam, svojim znanjem, zainteresovanošću i aktivnim učešćem, oduševili su sve prisutne.

Najponosniji je bio njihov profesor istorije Mirko Marković, koji priznaje da je i sam na momente bio iznenađen. Tema radionice je bila istorija srpske trobojke, tačnije „Kako smo se izborili za državnu zastavu“.

Nastavnik Mirko Marković sa svojim omiljenim đacima

Đaci, podeljeni u četiri grupe (Jova, Mobilni, Fudbaleri, Pečat) postavljali su jedni drugima pitanja i, sa puno takmičarskog žara, odgovarali. Iako se mnogi odrasli iznenade kad čuju da je prva naša zastava bila crveno-belo-plava, za ove sedmake to nije bila novost.

Pljuštala su pitanja kao: „Zašto je Rusima smetala zastava usvojena Sretenjskim ustavom?“, „Kako je izgledala zastava nad Skopljem?“, „Kakav se barjak vio za vreme Prvog srpskog ustanka?“...

Odgovori k’o iz topa! Najzanimljivija ličnost im je, po svemu sudeći, knez Miloš Obrenović. Mogli su se čuti ne samo razni detalji o njegovoj borbi za zastavu i nadmudrivanju sa daleko jačim Turcima, već i anegdote iz njegovog života.

Da se i animatori udruženja „Srbinside“ nisu loše pokazali potvrđuje činjenica što su nas đaci pozvali da ih što pre ponovo posetimo.

OŠ "Vasa Pelagić" - Doći ćemo ponovo

Komentari

Pohvale

Lepi | 14/04/2013, 13:08

Pohvale za decu ali nastavnik mi deluje kao neki psihopata,nova verzija Radomira Mandića.

istorija

julijana | 01/03/2013, 20:31

Bas sam se obradovala kad sam procitala ovaj tekst, odusevljav a me sto su djaci tako sjajni.

Re: Đaci koji vole istoriju

Миљуш | 22/02/2013, 15:02

Похвално.

Re: Đaci koji vole istoriju

Tulipan61 | 22/02/2013, 11:11

Baš me raduje što su nam deca ovakva! Svaka čast!

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb