srbinside

Namera nam je da kroz tekstove o zanimljivim i manje poznatim događajima, ukažemo na bogato kulturno-istorijsko nasleđe koje postoji na ovom tlu. Takođe, ne treba zaboraviti ljude sa naših prostora koji su se proslavili svojim otkrićima i ostavili trag u svetskoj nauci, kulturi, umetnosti..., a nepravedno su kod nas zapostavljeni. Mnogo je i onih koji i danas služe na čast Srbiji, ali se o njima, nažalost malo govori. Takvim, običnim ljudima koji imaju ideju, rade nešto korisno, lepo, humano... posvećen je ovaj blog. Osim divnih ljudi, u Srbiji ima i prelepih predela, sela, varošica kroz koja možemo da putujemo zajedno!

Naši studenti debatovali bolje od Engleza

srbinside | 11 April, 2013 20:13

Studenti Univerziteta u Beogradu Helena Ivanov i Stefan Siridžanski vratili su se nedavno iz Holandije sa vrednim priznanjem – u konkurenciji 52 tima iz cele Evrope, osvojili su prvo mesto na međunarodnom debatnom turniru u Lajdenu. 

Helena Ivanov i Stefan Siridžanski

Ovaj, već uigran tim koji je pobedio na sedam domaćih i tri međunarodna turnira, sada se priprema za evropsko univerzitetsko debatno prvenstvo gde će, kako kažu, dati sve od sebe da postanu prvaci Evrope ili “bar” da se probiju u sam vrh. Čeka ih veoma jaka “bitka”, ali konkurenti su im i sada, u Lajdenu, bili već poslovično dobri govornici i debateri, engleski, holandski i francuski studenti.

- Samim tim što su takmičenja na engleskom jeziku, našim studentima je teže nego onima koji dolaze iz zemalja engleskog govornog područja, ali mislim da smo, ne samo mi sa Beogradskog univerziteta, već uopšte studenti iz Srbije, jako dobri debateri. Takmičimo se sa mnogo jačim protivnicima. U Engleskoj je debata, primera radi, zastupljena u obrazovnom sistemu duže nego što je kod nas na snazi obavezno školstvo – kaže, pomalo u šali, Stefan Siridžanski za “Srbinside” i dodaje da su poslednje tri godine za redom svetski prvaci Australijanci.

Helena i Stefan su studenti druge godine politikološkog i međunarodnog smera Fakulteta političkih nauka. Oni se već dve godine aktivno bave debatovanjem kao članovi Debatnog kluba FPN.

- Prvi put sam počela da debatujem kada sam upisala fakultet, u okviru radionice koju je organizovala Otvorena komunikacija, univerzitetska debatna mreža. Sada se već u mnogim gimnazijama i srednjim stručnim školama organizuju ovakve radionice, ali u doba kada sam ja išla u Petu beogradsku gimnaziju, toga nije bilo. Već na toj prvoj godini studija počela sam da sarađujem sa Stefanom i mislim da smo odličan tim – kaže za “Srbinside”  Helena Ivanov koja je u Lajdenu, osim timske pobede, osvojila i titulu Druge najbolje govornice turnira.

Debatni klub FPN - Već deset godina vežbaju veštinu debatovanja i argumentovanog vođenja dijaloga

Na pitanje kako se pripremaju za turnire, kroz smeh kažu da to nisu klasične pripreme – tri puta nedeljno debatuju u okviru radionice, a ostalo se svodi na ličnu informisanost – prate događaje u svetu, politička i sociološka kretanja, čitaju novine, guglaju…Zapravo, mogu se pripremiti samo za neke uopštene, aktuelne teme, o krizi u Evrozoni, situaciji u Siriji, i tome slično, a konkretnu takmičarsku temu dobiju pet minuta pre početka takmičenja, kada se odredi i ko će od njih braniti, a ko napadati tezu. Parlamentarni format debate je sedam minuta.

Na takmičenju u Lajdenu bilo je četiri runde, među kojima je bilo tema kao: Ovaj dom veruje da bi agencije za usvajanje trebalo da daju decu porodicama slične kulture kao njihovi biološki roditelja ili Ovaj dom veruje da međunarodna zajednica treba da tretira špijunažu kao opravdanje za vojnu odmazdu.

Ne zvuči nimalo lako, zar ne?

Komentari

Bravo za FPN

Velja | 12/04/2013, 12:00

Sve je ovo zasluga FPN-a, Otovrenu komunikaciju treba zaboraviti. Ziveo FPN i tri nedeljne radionice.

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb