srbinside

Namera nam je da kroz tekstove o zanimljivim i manje poznatim događajima, ukažemo na bogato kulturno-istorijsko nasleđe koje postoji na ovom tlu. Takođe, ne treba zaboraviti ljude sa naših prostora koji su se proslavili svojim otkrićima i ostavili trag u svetskoj nauci, kulturi, umetnosti..., a nepravedno su kod nas zapostavljeni. Mnogo je i onih koji i danas služe na čast Srbiji, ali se o njima, nažalost malo govori. Takvim, običnim ljudima koji imaju ideju, rade nešto korisno, lepo, humano... posvećen je ovaj blog. Osim divnih ljudi, u Srbiji ima i prelepih predela, sela, varošica kroz koja možemo da putujemo zajedno!

Kako se piše roman

srbinside | 24 April, 2013 08:48

Kako se piše roman, bila je tema interaktivne radionice u biblioteci “Milutin Bojić” u Beogradu, održane 23. aprila, povodom Svetskog dana knjige.  Srednjoškolci i studenti oduševili su publiku i gosta, pisca Krstu Popovskog, ne samo razložnim, vrlo zrelim pitanjima, opaskama, predlozima i komentarima, već i svojim delima.

Pisac Krsta Popovski i učesnici radionice u biblioteci Milutin Bojić

Kada devojčica koja ide u treći razred gimnazije govori o Balzaku i Čehovu kao  idolima, ili učenica brodarske škole pročita priču na kojoj bi mnogi savremeni autori mogli da joj pozavide, a student elektrotehnike kaže kako su mu čitanje i pisanje sastavni deo života, naravno da se šokirate. U najpozitivnijem smislu te reči. Pogotovo kada znamo da prema svim istraživanjima, gotovo trećina mladih u Srbiji nije pročitala nijednu knjigu, a i među onim “načitanim” školarcima i akademcima jako je mali broj onih koji listaju klasiku, ako to nije deo obavezne lektire – rekao je za Srbinside Krsta Popovski, koji je sa ovim mladim ljudima razmenjivao ideje, dileme i otkrića do kojih je dolazio stvarajući romane “Tata”, “Ej” i “Sudbine”.

Polaznici Radionice kreativnog pisanja Dunja Petković, Milena Stevanović, Marija Sovtić, Jelena Arbanas i Mladen Josifović su posle dugotrajne diskusije sa piscem, čitali svoje radove – pesme i priče, a kasnije izveli i vrlo zanimljivu Dunjinu “dramu sa psovkama”.

Milena Stevanović čita nagrađenu priču

Osim gromkog aplauza prisutnih i zadovoljnog pogleda njihove mentorke Violete Vučetić, profesora književnosti u PTT školi i koordinatora večeri, mladi umetnici su dobili i brojne pohvale od književnog kritičara Predraga Brajovića. Zadovoljna je bila i organizator skupa, bibliotekar Olga Ječmenica.

Posebnu draž višečasovnom druženju dao je Andrija Sagić, član ansambla “Ludus Musicus” koji je priču o pisanju “začinio” muzikom iz doba Šekspira I Servantesa.

Komentari

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb