srbinside

Namera nam je da kroz tekstove o zanimljivim i manje poznatim događajima, ukažemo na bogato kulturno-istorijsko nasleđe koje postoji na ovom tlu. Takođe, ne treba zaboraviti ljude sa naših prostora koji su se proslavili svojim otkrićima i ostavili trag u svetskoj nauci, kulturi, umetnosti..., a nepravedno su kod nas zapostavljeni. Mnogo je i onih koji i danas služe na čast Srbiji, ali se o njima, nažalost malo govori. Takvim, običnim ljudima koji imaju ideju, rade nešto korisno, lepo, humano... posvećen je ovaj blog. Osim divnih ljudi, u Srbiji ima i prelepih predela, sela, varošica kroz koja možemo da putujemo zajedno!

Đaci "ušli" u opasan bunar

srbinside | 03 Jun, 2013 16:51

U Rimski bunar na Kalemegdanu, koji je već godinama, iz bezbednosnih razloga,  zatvoren za javnost, „ušli“ su juče đaci osnovne škole „Ruđer Bošković“. U „pratnji“ profesora istorije Dejana Pavlovića „spustili“ su se 60 metara u dubinu.

Petaci, šestaci i sedmaci OŠ "Ruđer Bošković" pred polazak na Kalemegdansku turu

Vodiči na tom virtuelnom putovanju bili su im članovi udruženja Srbinsajd, a učenici petog, šestog i sedmog razreda ove škole mogli su, između ostalog, da saznaju ko je izgradio ovu svojevrsnu cisternu,  čemu je služila tokom istorije, da je dno bunara deset metara ispod nivoa Save, kao i da tu živi minijaturni račić „Niphargus minor Sket“ koji se ne može naći ni na jednom drugom mestu u Srbiji.

Kuriozitet je bio podatak da Rimski bunar nema veze sa Rimljanima, nego ga je samo narod tako nazvao, a napravili su ga Austrijanci. Najviše interesovanja izazvale su sablasne priče o tridesetak zaverenika koje su Ugari izmorili glađu, a onda im bacili noževe da se poubijaju i ostavili ih da se međusobno pojedu.

I dok njih nije iznenadila činjenica da je Hičkok bio oduševljen ovim mestom, nas je oduševilo što su gotovo svi znali ko je ovaj reditelj, a mnogi su i gledali neke njegove filmove.

 

Profesor istorije Dejan Pavlović drži na oku svoje učenike

Posle priče o bunaru, usledila je „šetnja“ Kalemegdanom kroz vekove. Tako je prvi na scenu izašao Nikola iz V/2 koji je glumio Kelta iz plemena Singi. On je objasnio da je njegovo pleme podiglo utvrđenje kod ušća dve reke i nazvalo ga Singidunum.

Nikola iz V/2 glumi Kelta iz plemena Singi

Nije se, međutim dugo „pravio važan“, jer se pojavio Ilija – Rimljanin. Njega je sa scene oterao Ognjen Mitrović, i to divlje, kao pravi Hun.

Bogdanu je pripala uloga vizantijskog cara Justinijana, koju je izneo sa carskim dostojanstvom, a posle njega je došao Marko, učenik VII/1 koji je sa posebnim zadovoljstvom odigrao ulogu osnivača srpske prestonice, despota Stefana Lazarevića.

Bogdan, zadovoljan kako je odigrao cara Justinijana 

Tokom Kalemegdanske ture posetili smo i Vojni i Prirodnjački muzej, obišli Pobednika i Spomenik zahvalnosti Francuskoj, Nebojšinu kulu, Opservatoriju, Paviljon Cvijete Zuzorić... Zoo vrt ostavili smo za kraj!

Po "izlasku" iz Rimskog bunara

Komentari

Kvalitet

Objektivan | 08/06/2013, 15:47

Odmah se vidi da su u pitanju dobra deca a i profesor deluje jako profesionalno i strucno.

Re: Đaci "ušli" u opasan bunar

Jovan Nenad | 08/06/2013, 15:25

Profa je najači....

Re: Đaci "ušli" u opasan bunar

satelit 12 maj | 06/06/2013, 00:40

Profesor deluje kao leceni voajer,cudan pogled ima

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb