srbinside

Namera nam je da kroz tekstove o zanimljivim i manje poznatim događajima, ukažemo na bogato kulturno-istorijsko nasleđe koje postoji na ovom tlu. Takođe, ne treba zaboraviti ljude sa naših prostora koji su se proslavili svojim otkrićima i ostavili trag u svetskoj nauci, kulturi, umetnosti..., a nepravedno su kod nas zapostavljeni. Mnogo je i onih koji i danas služe na čast Srbiji, ali se o njima, nažalost malo govori. Takvim, običnim ljudima koji imaju ideju, rade nešto korisno, lepo, humano... posvećen je ovaj blog. Osim divnih ljudi, u Srbiji ima i prelepih predela, sela, varošica kroz koja možemo da putujemo zajedno!

Festival zapaljivog filma u Kinoteci

srbinside | 06 Jun, 2013 11:24

Pod sloganom „Petnaest zapaljivih godina“, u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, u Kosovskoj ulici, od 6. do 14. juna, održaće se jubilarni, XV Festival zapaljivog filma.

Otkrivanje spomenika Karađorđu na Kalemegdanu, scena iz filma Povratak srpskih pobednika iz 1913. godine

Festival će biti svečano otvoren projekcijom filma „Povratak srpskih pobednika”, producenta Đoke Bogdanovića, iz 1913. godine, koji će se tek sada u punoj veličini i monumentalnosti predstaviti gledalištu i stručnoj javnosti. Reč je o najznačajnijem dokumentarnom filmu u Srba sve do pojave beogradskih filmskih preduzeća koja su proizvodila filmove tokom četvrte decenije prošlog veka.

Pored „Srpskih pobednika“, u ovogodišnji program uvršteno je više od 50 filmova iz prve polovine 20. veka, koji stižu iz više od dvadeset evropskih filmskih arhiva. Među njima su i biseri takvih rediteljskih imena kao što su August Blom i Fjodor Ocep, Daglas Sirk i Robert Viljem Pol, Viktor Šestrem i Vaclav Krška, Viktor Turžanski i Herbert Brenon, Klod Otan Lara i Mario Bonar.

Festival nitratnog filma koji se od 1999. godine održava u Beogradu jedinstven je u svetu. Filmovi snimljeni na zapaljivoj traci retko gde se prikazuju, zbog opasnosti od požara i nedostatka odgovarajućih  projektora, a ponegde je njihova projekcija i zakonom zabranjena.

- Nažalost, od ljudi koji su svih ovih godina činili okosnicu festivala danas dvojice više nema sa nama, pa je ovogodišnji festival na neki način i posveta i sećanje na rad i druženje sa našim dragim prijateljima i kolegama Miodragom Cakićem i Dinkom Tucakovićem. Ostavši verni uspomeni na njih, potrudili smo se da i ovogodišnji festival ni po broju gostujućih filmova i kvalitetu naslova, niti po broju arhiva i arhivista, istoričara filma, kritičara i drugih prijatelja našeg festivala, ne bude ništa slabiji od svojih prethodnika – najavio je Aleksandar Erdeljanović, upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke.

Komentari

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb