srbinside

Namera nam je da kroz tekstove o zanimljivim i manje poznatim događajima, ukažemo na bogato kulturno-istorijsko nasleđe koje postoji na ovom tlu. Takođe, ne treba zaboraviti ljude sa naših prostora koji su se proslavili svojim otkrićima i ostavili trag u svetskoj nauci, kulturi, umetnosti..., a nepravedno su kod nas zapostavljeni. Mnogo je i onih koji i danas služe na čast Srbiji, ali se o njima, nažalost malo govori. Takvim, običnim ljudima koji imaju ideju, rade nešto korisno, lepo, humano... posvećen je ovaj blog. Osim divnih ljudi, u Srbiji ima i prelepih predela, sela, varošica kroz koja možemo da putujemo zajedno!

Tajna jedne fotografije

srbinside | 09 April, 2013 19:59

Poštovani čitaoci, potrebna nam je vaša pomoć. Pitanje je da li neko zna gde se nalazila radionica za izradu šešira na fotografiji: Da li u Šapcu ili Beogradu?

Gde se nalazila ova radionica za izradu šešira - u Šapcu ili Beogradu?

Ovo su podaci sa kojima raspolažemo:

Fotografija je sigurno nastala do 1912. godine. U prilog tome svedoči novinski oglas na zidu na kome piše Vasić i Jocić Beograd. Reč je o trgovini Vasić i Jocić, koja je, između ostalog, prodavala mastilo za crtanje, pisanje i obeležavanje rublja. Oglase ove trgovine našli smo u Politici iz 1912. i 1913. godine.

Prva žena sleva je Mitra Krstić, učiteljica iz Beograda koja je živela i radila u Šapcu od 1907. do 1922. godine. Njen muž je za vreme Prvog svetskog rata bio čuvar kraljevog pečata na Krfu, a posle rata načelnik svih škola u šabačkom srezu.

Inače, po garderobi bi se reklo da je fotografija nastala u proleće ili jesen.

U Šapcu su u tom periodu postojale tri radionice za izradu šešira. Sve su srušene do temelja tokom Prvog svetskog rata. Jednu je držala Katarina Vasić (1888. godine otvorila prvu radionicu za izradu šešira u ovom gradu; tada je imala dvadesetak godina, tako da je u vreme nastanka fotografije morala biti starija žena; ako je fotografija uslikana u njenoj radnji, mala je verovatnoća da bi kao gazdarica propustila fotografisanje). Drugu je imala Jelena Tatić, a treću Milica Ristić.

Ukoliko naiđete na neki trag koji nam može pomoći, javite nam.

Hvala unapred

Komentari

Re: Tajna jedne fotografije

aleksandra | 09/04/2013, 21:10

Hvala puno,
veliki pozdrav za sjajnu ekipu :)

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb