srbinside

Namera nam je da kroz tekstove o zanimljivim i manje poznatim događajima, ukažemo na bogato kulturno-istorijsko nasleđe koje postoji na ovom tlu. Takođe, ne treba zaboraviti ljude sa naših prostora koji su se proslavili svojim otkrićima i ostavili trag u svetskoj nauci, kulturi, umetnosti..., a nepravedno su kod nas zapostavljeni. Mnogo je i onih koji i danas služe na čast Srbiji, ali se o njima, nažalost malo govori. Takvim, običnim ljudima koji imaju ideju, rade nešto korisno, lepo, humano... posvećen je ovaj blog. Osim divnih ljudi, u Srbiji ima i prelepih predela, sela, varošica kroz koja možemo da putujemo zajedno!

Miljan Bjeletić: Srbin na kineskoj marki

srbinside | 28 Januar, 2013 22:16

Kada je pre više od 20 godina Miljan Bjeletić vežbao prve akorde na harmonici nije mogao ni da pretpostavi da će ga jednog dana baš taj instrument dovesti do svetske muzičke elite, a još manje, da će mu se lik naći na poštanskoj marki, pa još kineskoj!

On je jedini Srbin kome je, posle našeg čuvenog glumca Velimira Bate Živojinovića, ukazana takva čast.

Profesor Miljan Bjeletić objašnjava za Srbinside kako je došlo do toga da mu se lik nađe na kineskoj poštanskoj marki.

- Oktobra prošle godine kineska asocijacija harmonikaša pozvala me je da budem član komisije na Međunarodnom takmičenju harmonikaša, u kojoj je, pored mene, bilo još četvoro kolega iz Evrope. U Kini je, inače, harmonika kao akademski instrument u ekspanziji i imaju vrlo dobar uvid u to šta se radi na svetskoj pozornici. Pozvali su najeminentnija imena iz ove oblasti, pa sam se i ja, kao vrstan pedagog, čiji su đaci osvojili više od dvesta svetskih priznanja, našao u komisiji. Tada su me pitali za saglasnost da se moj lik štampa na poštanskim markama – objašnjava Bjeletić i dodaje da su, uz njega, “svoje” marke dobili i ostali članovi komisije, ali je on jedini iz Srbije.

On kaže da ga raduje ovo priznanje i da je ono dokaz da je srpska škola harmonike i te kako cenjena u svetu.

Bjeletić koji predaje na Fakultetu umetnosti u Nišu i u Muzičkoj školi u Kragujevcu, studije harmonike završio je na prestižnom muzičkom konzervatorijumu P. I. Čajkovski u Kijevu, gde je 1998. i magistrirao. Njegova izuzetna pedagoška delatnost priznata je i u međunarodnim okvirima, a njegovi studenti su pobednici na najprestižnijim internacionalnim takmičenjima: Svetski kup, Svetski trofej…

Pored brojnih domaćih i međunarodnih priznanja, dobitnik je i Sertifikata Više lige akordeonista sveta, koji u našoj zemlji ima još jedino profesor Radomir Tomić.

Na naše pitanje kako je odabrao baš harmoniku, da li je neko u porodici svirao ovaj instrument, profesor Bjeletić kaže:

- Jednostavno sam počeo da sviram, upisao sam Muzičku školu, i vremenom su moje interesovanje i ljubav prema instrumentu sve više rasli. Posvetio sam se tome i počele su da pristižu i nagrade, što je bio znak da sam na dobrom putu. Srećan sam što to znanje sada prenosim na mlađe generacije – kaže Bjeletić.

Komentari

Re: Miljan Bjeletić: Srbin na kineskoj marki

nena58 | 28/01/2013, 22:50

Baš mi je drago, za našeg čoveka i njegov uspeh.

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb