srbinside

Namera nam je da kroz tekstove o zanimljivim i manje poznatim događajima, ukažemo na bogato kulturno-istorijsko nasleđe koje postoji na ovom tlu. Takođe, ne treba zaboraviti ljude sa naših prostora koji su se proslavili svojim otkrićima i ostavili trag u svetskoj nauci, kulturi, umetnosti..., a nepravedno su kod nas zapostavljeni. Mnogo je i onih koji i danas služe na čast Srbiji, ali se o njima, nažalost malo govori. Takvim, običnim ljudima koji imaju ideju, rade nešto korisno, lepo, humano... posvećen je ovaj blog. Osim divnih ljudi, u Srbiji ima i prelepih predela, sela, varošica kroz koja možemo da putujemo zajedno!

Jedina Srpkinja koja je preplovila Atlantik

srbinside | 08 Mart, 2013 22:20

Verica Kresojević jedina je žena iz Srbije koja je, krenuvši sa Savskog pristaništa u Beogradu, porodičnim brodom preplovila Atlantik, gotovo godinu dana provela na raznim “svetskim” vodama i prešla 22.000 kilometara. Istina, ona je “samo”  kopilot i jedan od ukupno dva člana posade broda “Nikola Tesla” koji je napravio njen muž Branko, ujedno kapetan ove lađe, ali, pošto bi bez njene pomoći ekspedicija teško uspela, tekst posvećujemo njoj. Bar danas, na praznik žena!

Verica i Branko (prvi s leva) na svom brodu u Americi (foto: srpskatelevizija.com)

Tokom ove istorijske plovidbe, Branko i Verica doživeli su ono što obični smrtnici mogu da vide samo u avanturističkim filmovima. Plovili su Rajnom, Majnom, noćili ispod londonskog Tauer bridža, pili “ginis” pivo u Dablinu, gledali erupciju vulkana na Islandu, družili se sa Eskimima i Amišima, posetili Nijagarine vodopade…

Mapa plovidbe - 22.000 kilometara

- Nikada neću zaboraviti kada smo na putu do poluostrva Labrador četiri dana i četiri noći proveli u kabini zbog magle, toliko gustoj da se nije video ni pramac našeg broda. Ili plovidbu među ledenim santama, i prizor kitova koji su se nasukali na jednoj plaži na Farskim ostrvima. Tamošnja policija i predstavnici Udruženja za zaštitu kitova popisali su 184 kita, koji su potom podeljeni meštanima – svaka porodica je dobila jednog ili dva, zavisno od broja članova…Da ne pričam o tome kad smo usred putovanja ostali bez novca za povratak. Tako je u Panama sitiju brod čitavih 11 meseci bio na vezu kod jedne Požarevljanke. Branko je tada radio i najteže poslove – krečio, kopao za nadnicu, čistio restorane…samo da se vratimo. Kod kuće su nas čekali sinovi, rodbina, prijatelji i unučica, naša ljubimica – priča Verica za “Srbinside”.

 

Fotografije nasukanih kitova na Farskim ostrvima

Kako kaže ova nasmejana žena, po profesiji frizerka, koja je igrom slučaja postala moreplovac, bilo je naporno, neizvesno, ali i nezaboravno. Videli su “pola sveta” i upoznali mnoge neobične i sjajne ljude.

Sa izložbe na Sajmu nautike

U povratku su oplovili Italiju, iz Istanbula stigli u Rumuniju i posle dve i po godine plovidbe videli svoje najbliže. Sada su u Beogradu oko pola godine, ali moreplovački duh im ne da mira, pa planiraju nove, doduše skromnije, plovidbe. Za početak do Đerdapa!

Najupečatljivije trenutke sa putovanja Branko je beležio kamerom i fotoaparatom, pa je na Beogradskom sajmu, u okviru Sajma nautike, organizovana veličanstvena izložba. Novinarima Srbinsajda, kao i brojnim posetiocima, kustos je bila, naravno, gospođa Verica.

Brod "Nikola Tesla" kojim su Kresojevići preplovili Atlantik

Komentari

Čestitke

Atlantik | 17/01/2018, 15:22

Šta da kažem? Čestitke, od srca! Nije mala stvar čak niti uz današnju tehnologiju koja sigurno pomaže da se lakše prebrode opasnosti i usamljenost na tako dugačkom putu.

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb