srbinside

Namera nam je da kroz tekstove o zanimljivim i manje poznatim događajima, ukažemo na bogato kulturno-istorijsko nasleđe koje postoji na ovom tlu. Takođe, ne treba zaboraviti ljude sa naših prostora koji su se proslavili svojim otkrićima i ostavili trag u svetskoj nauci, kulturi, umetnosti..., a nepravedno su kod nas zapostavljeni. Mnogo je i onih koji i danas služe na čast Srbiji, ali se o njima, nažalost malo govori. Takvim, običnim ljudima koji imaju ideju, rade nešto korisno, lepo, humano... posvećen je ovaj blog. Osim divnih ljudi, u Srbiji ima i prelepih predela, sela, varošica kroz koja možemo da putujemo zajedno!

Prvi srpski teniseri

srbinside | 15 April, 2013 09:42

U Srbiji, koju, zahvaljujući fenomenalnom uspehu Novaka Đokovića, Janka Tipsarevića, Ane Ivanović i Jelene Janković, uveliko "trese" teniska "groznica", ne postoji sistematizovana dokumentacija o pionirima "belog sporta"! Na našu sramotu, jedinstvena uspomena na prethodnike Radmila Armenulića (naš najuspešniji savezni kapiteni, koji je reprezentaciju Jugoslavije doveo do polufinala svetske lige Dejvis kupa) i Ike Panajotovića, još uvek živi samo u sećanju naših najstarijih živih tenisera.

Novak Đoković, prvi reket sveta

Iako je teniski klub na Paliću, osnovan 1878. godine, jedan od najstarijih u Evropi, tenis je na prostorima južno od Dunava počeo da se igra tek početkom 20. veka. Prema rečima Baneta Vučetića, bivšeg tenisera, a sada vlasnika poznatog kluba "SA&NI", prve rekete u Beograd verovatno je doneo doktor Bata Vulović (čuveni otorinolaringolog i prvi hirurg u Evropi koji je operisao rak grla), sa jednog od svojih putovanja po Zapadu. Uprkos tome što reket nije ispuštao iz ruke više od šest decenija, oni koji ga pamte kažu da je bio daleko bolji hirurg, nego teniser.

Klub 300

- Bata je umro u devedeset osmoj, a tenis je igrao do 93.godine. Imao je klub pod nazivom '300', u kome su, pored njega, bile dve dame  ijedan gospodin, sa kojima je igrao dubl – mečeve. Klub su tako nazvali, jer su prilikom osnivanja svi imali ukupno 300 godina. Kada je bio u poznim sedamdesetim, Bata se žalio da vrlo teško mogu da naprave dubl, jer svaki čas neki od igrača umre - kaže naš sagovornik.

Pored dr Vulovića, u začetnike "belog sporta" u Srbiji spadaju Dragi Dukić, Mile Bojović, Voja Ristić, Ljubiša Radovanović, Petko Milojković, Ljubiša Jovanović Čolan, Stevan Stojanović, Švaba Milovanović, Mile Janković, Bogosav Petrović, Nikola Pavlić (bivši kraljev ađutant), Đoka Đorđević, Laslo Stevan Pišta i Bora Todorović... U njihovo vreme, između dva rata, u Beogradu je bilo petnaestak teniskih terena (jedan od najstarijih prestoničkih teniskih klubova, BTK, imao je šest terena naTašmajdanu), na kojima se igralo drvenim reketima, belim loptama, u dugim pantalonama, odnosno suknjama i košuljama. Mada su, kao igrači, svi ostali u senci Hrvata, koji su pre, i jedno vreme posle Drugog svetskog rata, bili daleko ispred Srba u tenisu, oni su učili posleratne generacije srpskih tenisera i teniserki.

- Naša prva organizovana teniska škola, koju je finansirao Teniski savez, osnovana je 1950, pri BTK, odnosno "Crvenoj zvezdi". Tu su, kao treneri, radili Ljubiša Radovanović, Ljubiša Jovanović Čolan i i Mile Bojović, dok je sekretar bio Mile Janković, koji je iz Australije doneo udžbenike o tome kako se igra moderan tenis. Ipak, oni nisu bili treneri u sadašnjem smislu reči, pa smo najviše učili gledajući druge igrače. BTK je bio najjači klub, i tu su se, na raznim takmičenjima, okupljali najbolji jugoslovenski teniseri, poput Mitića i Palade, a na internacionalnim turnirima i stranci, kao Dorfman, Harper i drugi – kaže Ivko Plećević, najstariji živi srpski Dejvis kup igrač i prvi srpski teniser koji je osvojio prvenstvo Jugoslavije u tenisu (1956).

Rivali i prijatelji: Ivko Plećević i Bane Vučetić

Kraljev trener

U međuratnoj generaciji srpskih tenisera, kako dodaje naš sagovornik, najbolji je bio Ljubiša Radovanović. Višestruki prvak Srbije i veliki boem, igračku karijeru je, još pre rata, zamenio trenerskom, pa je, između ostalih, trenirao i kralja Petra i kraljicu Mariju. Kako bi mu olakšao materijalni položaj, kralj ga je naimenovao za svojevrsnog sanitarnog inspektora za restorane i kafane, za šta je primao državnu platu, pri čemu je bio u prilici i da se besplatno hrani po kafanama.

- Vremena se ne mogu upoređivati. Sada se tenis trenira, a mi smo ga igrali. Sećam se da sam, kao dečak, dolazio u klub i udarao lopticom o zid, kada bi prošao Dragi Dukić i dobacio mi da okrenem reket za bekhend, a onda bi otišao da igra, bez ikakvog objašnjenja. Počeo sam da igram u 12. godini, što je tada bilo prilično rano, a danas se počinje oko šeste godine. Zenit se tada dostizao sa 28 godina, a igrači se sada povlače u 23. Pre svakog treninga, čistili smo teren i crtali linije, koristeći kolica sa krečom. Nismo imali korpe za loptice. Ja sam trenirao sa samo dve loptice. Zato sada za trening udare 500, a mi smo mogli najviše 50 lopti – priča Vučetić, koji ima običaj da kaže da je najveći izum u tenisu korpa za loptice.

Ivko Plećević, najtrofejniji pripadnik posleratne generacije srpskih tenisera, u kojoj su, između ostalih, bili Ika Panajotović, Sima Nikolić, Boško Joksimović, Blaža Mijušković i Radmilo Armenulić (posle njih, nastala je svojevrsna šupljina u srpskom tenisu (bar na vrhunskom, Dejvis kup nivou) do pojave Dragana Savića i Dragana Stojovića, iza kojih je došao Boba Živojinović), svedoči da je veliku teškoću ondašnjim srpskim igračima predstavljala činjenica što zimi nisu imali gde da treniraju. Tako je prva instanca za zimske pripreme bio Split, gde su jugoslovenski reprezentativci trenirali za Dejvis kup.

- U Dejvis kupu, tukli smo mahom slabije reprezentacije, poput Turske, i to se promenilo tek kada se pojavio Nikola Pilić i Bora Jovanović. Igrali smo i Vimbldon, Pariz, Rim, ali ni približno uspešno kao naši današnji teniseri. Međutim, imao sam sreću da sa tim našim objektivno slabim tenisom, igram protiv najboljih svetskih igrača, kao što su Rozevol, Frejzer, Mekkej, Ljamas i Kontreras. Najbolji meč u životu odigrao sam u drugom kolu turnira u Parizu, gde se danas igra Rolan Garos, protiv Rozevola, koji je osvojio turnir i tada bio prvi, drugi igrač na svetu. Izgubio sam sa 6:3, 6:3, 6:3 – priča Plećević, koji je bio veliki prijatelj, ali često i direktni protivnik čuvenog Ike Panajotovića, sa kojim je jednom prilikom čitavih mesec dana putovao poluteretnim brodom na neki turnir u Indiji.

 

Posleratna generacija

U posleratnoj generaciji srpskih teniserki, u kojoj su bile Vera Međanski, Milica Leović, Dragica Laslo, Mira Panajotović, Gordana Milojković, Spomenka Stević i druge, posebno mesto pripada Jeleni Genčić i Dori Alavantić – Vučetić.

Jelena Genčić

Dok je Genčićeva, naša najtrofejnija teniserka, sa najmanje 59 osvojenih trofeja na raznim takmičenjima, najpoznatija po tome što je "otkrila" i prva trenirala Novaka Đokovića, Dora Alavantić Vučetić prva je srpska teniserka koja je igrala u Federejšn kupu. Tada je izgubila od Martine Navratilove.

Porodica Vučetić - u sredini su Bane i Dora Alavantić Vučetić, njegova supruga

Buržujski sport

Sve do sredine šezdesetih, kada se pojavila jedna fotografija na kojoj je Tito pozirao sa reketom, tenis je bio "buržujski", gospodski sport. Osim što ih je bilo teško nabaviti, teniski rekviziti bili su i vrlo skupi. Primera radi, žice za reket, koje su se, pre pojave najlona (šezdesetih godina), pravile od životinjskih creva, dostizale su cenu, u protivrednosti od oko stotinu evra. Stoga su i vrsni igrači, poput Ivka Plećevića, na turnire odlazili sa samo jednim drvenim reketom.

- Sećam se da sam 1955, na Tašmajdanu, igrao u finalu prvenstva Srbije protiv Petka Milojkovića. Imao je opasan forhend, pogotovu za onog ko ga ne zna, ali ja sam mu prvi ušao u igru, jer je najviše sa mnom trenirao, pa sam ga, od cele te generacije mlađih tenisera, prvi i tukao. Vodio sam 2:1 u setovima, i u 4. setu, pri rezultatu 4:1 ili 5:2, prsnuo mi je reket. Drugi nisam imao, pa sam otišao da se konsultujem sa arbitrima. Tada je prišao Petko, sa kojim sam bio u istom klubu, i rekao: P... ti materina, em me tučeš, još treba da ti dam reket da me dokusuriš. I dao mi je reket. I pobedio sam ga – kaže Plećević.

Jednoruki teniseri

Na vrhuncu igračke karijere, Ivko Plećević i Bane Vučetić susretali su se na raznim turnirima sa jednorukim teniserima. Pošto su i igrači sa dve ruke, mahom udarali samo jednom rukom, jednoruki teniseri su neretko stizali i do same završnice takmičenja. Tako je Plećević u austrijskom Perčaku,sa Ikom Panajotovićem, igrao u finalu jednog turnira protiv dubla Huber/Redl. Redl, koji nije imao jednu ruku, bio je u tom trenutku prvak Austrije i njihov uspešan Dejvis kup igrač. Najpoznatiji jednoruki igrač sa jugoslovenskih prostora bio je Makedonac Saša Panov. Bio je levak, a svojevremeno se plasirao i u polufinale prvenstva Jugoslavije.

Komentari

Re: Prvi srpski teniseri

hydroxyquine drug | 08/08/2021, 19:06

chloroquinne https://chloroquineorigin.com/# plaquenil wiki

Cleveappatte bwxar

Escakyassoxia | 05/07/2021, 15:42

buy provigil online https://modafinilprovigilok.com/ modafinil adhd provigil side effects modafinil reviews

Cleveappatte byvyw

www.pharmaceptica.com | 05/07/2021, 14:55

chloroquine phosphate tablet https://pharmaceptica.com/

Cleveappatte sjwxo

Vebyappeani | 05/07/2021, 12:21

modafinil generic https://getmodafinilnow.com/ - modafinil 100mg provigil uses buy modafinil reddit https://modafilmodafinil.com/

Cleveappatte aedbs

pharmaceptica | 02/07/2021, 19:32

tadalafil vs vardenafil https://www.pharmaceptica.com/

Cleveappatte yftcv

pharmacepticacom | 01/07/2021, 23:47

hydroxychloroquine 200mg https://www.pharmaceptica.com/

Cleveappatte pmwjf

pharmacepticacom | 01/07/2021, 14:45

chroloquine https://pharmaceptica.com/

Cover letter

Toovelt | 25/06/2021, 02:06

A summary is an instrument employed to coordinate thoughts on thesis or an issue to some logical purchase. ... Outlines for newspapers may be exceedingly basic or very in depth. Talk to your teacher personally. Below are a few situations of outlines.
https://www.restaurant-pourquoi-pas.com/can-you-leave-the-country-if-you-are-in-tier-4
http://kseniababenko.blox.ua/2021/04/the-most-common-cv-writing-service-near-me-debate-isnt-as-simple-as-you-may-think.html
https://www.pistache59.fr/what-is-the-average-hourly-rate-for-freelance-writers

Cleveappatte mibqu

tadalafil daily use | 23/06/2021, 20:40

tadalafil 40 mg daily https://tadalafilgenc.com/ tadalafil 60 mg for sale generic tadalafil

Cleveappatte zqcvp

tadalafil generic | 23/06/2021, 18:56

tadalafil 40 mg daily https://superactivetadalafil.com/ tadalafil dosage buy tadalafil us

Cleveappatte zpshf

tadalafil max dose | 23/06/2021, 18:08

tadalafil 40 mg daily https://extratadalafill.com/ tadalafil pills 20mg tadalafil daily use

Cleveappatte kiubk

tadalafil 30 mg | 23/06/2021, 13:34

order tadalafil https://pulmoprestadalafil.com/ tadalafil online generic tadalafil

Cleveappatte btcxu

tadalafil online | 23/06/2021, 12:59

tadalafil generic https://extratadalafill.com/ tadalafil 40 mg from india tadalafil 40 mg daily

Cleveappatte wural

tadalafil pills 20mg | 23/06/2021, 12:27

tadalafil daily use https://superactivetadalafil.com/ tadalafil pills tadalafil 30 mg

Cleveappatte oclid

tadalafil max dose | 23/06/2021, 11:45

tadalafil online https://nextadalafil.com/ tadalis sx tadalafil max dose

Cleveappatte yhtqj

tadalafil 30 mg | 23/06/2021, 11:21

tadalafil pills https://tadalafilgenc.com/ tadalafil max dose order tadalafil

Cleveappatte lgnva

generic tadalafil united states | 23/06/2021, 08:49

tadalafil daily use https://pulmoprestadalafil.com/ tadalafil generic tadalafil max dose

Cleveappatte kdhzs

what is tadalafil | 23/06/2021, 07:18

tadalafil 40 mg from india https://extratadalafill.com/ tadalafil daily use order tadalafil

Cleveappatte tdyxj

40 mg tadalafil | 23/06/2021, 06:43

tadalafil generic https://superactivetadalafil.com/ tadalafil dosage 40 mg tadalafil

Cleveappatte emfln

generic tadalafil united states | 23/06/2021, 05:47

generic tadalafil 40 mg https://tadalafilgenc.com/ tadalafil tadalafil online

Cleveappatte ilqma

tadalafil 30 mg | 23/06/2021, 05:24

tadalafil online https://nextadalafil.com/ tadalafil generic tadalafil pills 20mg

Cleveappatte occax

tadalafil 40 mg from india | 23/06/2021, 02:08

order tadalafil https://extratadalafill.com/ tadalafil dosage tadalis sx

Cleveappatte eicwf

generic tadalafil 40 mg | 23/06/2021, 01:24

tadalafil 30 mg https://superactivetadalafil.com/ tadalafil pills 20mg tadalafil 40

Cleveappatte okcen

tadalis sx | 22/06/2021, 23:24

tadalafil https://tadalafilgenc.com/ tadalafil pills buy tadalafil

Cleveappatte jdcmt

tadalafil online | 22/06/2021, 23:23

buy tadalafil https://nextadalafil.com/ tadalafil generic buy tadalafil us

Cleveappatte rutff

tadalafil pills 20mg | 22/06/2021, 20:18

buy tadalafil https://superactivetadalafil.com/ tadalafil pills tadalafil max dose

Cleveappatte raduk

tadalafil 40 mg from india | 22/06/2021, 19:41

tadalis sx https://extratadalafill.com/ tadalafil 40 what is tadalafil

Cleveappatte lwiyp

what is tadalafil | 22/06/2021, 19:16

order tadalafil https://pulmoprestadalafil.com/ tadalafil tadalafil pills 20mg

Cleveappatte sojdf

tadalafil pills 20mg | 22/06/2021, 17:36

tadalafil https://nextadalafil.com/ tadalafil online tadalis sx

Cleveappatte xynza

tadalafil generic | 22/06/2021, 14:35

tadalis sx https://extratadalafill.com/ buy tadalafil us tadalafil 40 mg from india

Cleveappatte admou

tadalafil generic | 22/06/2021, 14:24

tadalafil 60 mg for sale https://superactivetadalafil.com/ generic tadalafil united states tadalafil tablets

Cleveappatte zaere

tadalafil generic | 22/06/2021, 13:06

tadalis sx https://pulmoprestadalafil.com/ generic tadalafil tadalafil max dose

Cleveappatte lmkjb

tadalafil generic | 22/06/2021, 12:56

tadalafil 60 mg for sale https://nextadalafil.com/ tadalafil dosage generic tadalafil

Cleveappatte crppn

tadalafil | 22/06/2021, 12:32

tadalafil https://tadalafilgenc.com/ tadalafil tablets generic tadalafil

Cleveappatte gntik

tadalafil max dose | 22/06/2021, 09:09

tadalafil daily use https://extratadalafill.com/ generic tadalafil tadalafil dosage

Cleveappatte hvyfz

tadalafil 40 mg from india | 22/06/2021, 08:43

order tadalafil https://pulmoprestadalafil.com/ generic tadalafil tadalis sx

Cleveappatte huvdo

tadalafil generic | 22/06/2021, 07:40

tadalafil 30 mg https://tadalafilgenc.com/ tadalafil gel generic tadalafil

Cleveappatte jctcj

tadalafil daily use | 22/06/2021, 07:39

tadalafil dosage https://nextadalafil.com/ 40 mg tadalafil tadalis sx

Cleveappatte yycuh

generic tadalafil united states | 22/06/2021, 03:17

tadalafil dosage https://extratadalafill.com/ tadalafil daily use tadalafil dosage

Cleveappatte uulsg

tadalafil 40 mg daily | 22/06/2021, 01:43

tadalafil tablets https://tadalafilgenc.com/ buy tadalafil tadalafil 60 mg for sale

Cleveappatte kcmeo

tadalafil daily use | 22/06/2021, 01:40

tadalafil 30 mg https://pulmoprestadalafil.com/ order tadalafil order tadalafil

Cleveappatte lrsif

tadalafil online | 22/06/2021, 01:38

tadalafil 40 mg from india https://nextadalafil.com/ 40 mg tadalafil tadalis sx

Cleveappatte ziskd

40 mg tadalafil | 21/06/2021, 21:28

buy tadalafil us https://extratadalafill.com/ tadalafil pills 40 mg tadalafil

Cleveappatte hxfak

what is tadalafil | 21/06/2021, 21:05

tadalafil 40 https://tadalafilgenc.com/ tadalafil dosage buy tadalafil us

Cleveappatte dtfnz

what is tadalafil | 21/06/2021, 20:16

tadalis sx https://nextadalafil.com/ tadalafil 30 mg tadalafil 60 mg for sale

Cleveappatte ivhxh

tadalafil max dose | 21/06/2021, 18:33

tadalis sx https://pulmoprestadalafil.com/ tadalafil max dose tadalafil pills

Cleveappatte xoiie

tadalafil | 21/06/2021, 16:46

tadalafil 40 https://extratadalafill.com/ buy tadalafil us 40 mg tadalafil

Cleveappatte erhjc

what is tadalafil | 21/06/2021, 15:28

tadalafil dosage https://nextadalafil.com/ tadalafil generic tadalafil daily use

Cleveappatte yekyw

tadalafil 40 mg daily | 21/06/2021, 12:02

generic tadalafil https://extratadalafill.com/ order tadalafil tadalafil dosage

Cleveappatte gqqeq

tadalafil 40 mg daily | 21/06/2021, 11:58

tadalafil online https://tadalafilgenc.com/ buy tadalafil us generic tadalafil united states

Cleveappatte zjapb

tadalafil gel | 21/06/2021, 10:18

buy tadalafil us https://nextadalafil.com/ tadalafil online tadalafil max dose

Cleveappatte sfouk

tadalafil pills | 21/06/2021, 09:07

tadalafil pills 20mg https://superactivetadalafil.com/ 40 mg tadalafil generic tadalafil 40 mg

Cleveappatte dfekf

tadalis sx | 21/06/2021, 07:02

tadalafil generic https://tadalafilgenc.com/ tadalafil pills 20mg tadalafil gel

Cleveappatte ciovy

tadalafil pills | 21/06/2021, 06:40

tadalafil online https://pulmoprestadalafil.com/ tadalafil daily use generic tadalafil united states

Cleveappatte gklcy

tadalafil 30 mg | 21/06/2021, 06:38

generic tadalafil united states https://extratadalafill.com/ tadalafil online tadalafil pills 20mg

Cleveappatte pedjy

order tadalafil | 21/06/2021, 05:23

buy tadalafil https://nextadalafil.com/ tadalafil 40 mg from india buy tadalafil us

Cleveappatte jmcmb

tadalafil pills 20mg | 21/06/2021, 01:08

tadalafil 30 mg https://extratadalafill.com/ buy tadalafil us tadalafil

Cleveappatte agecq

buy tadalafil us | 21/06/2021, 00:50

40 mg tadalafil https://nextadalafil.com/ tadalafil 60 mg for sale tadalis sx

Cleveappatte uqrgl

tadalafil daily use | 20/06/2021, 23:16

generic tadalafil united states https://tadalafilgenc.com/ tadalafil pills 20mg tadalafil 40

Cleveappatte udrxi

tadalafil 40 | 20/06/2021, 22:06

tadalafil online https://superactivetadalafil.com/ tadalafil 30 mg tadalafil tablets

Cleveappatte wmbow

tadalafil daily use | 20/06/2021, 20:22

generic tadalafil https://nextadalafil.com/ tadalafil 40 mg daily buy tadalafil us

Cleveappatte vcnjp

tadalafil online | 20/06/2021, 19:49

tadalafil tablets https://pulmoprestadalafil.com/ order tadalafil tadalafil

Cleveappatte ubdam

tadalafil daily use | 20/06/2021, 17:47

generic tadalafil united states https://tadalafilgenc.com/ buy tadalafil us tadalafil 30 mg

Cleveappatte ujajp

tadalafil daily use | 20/06/2021, 17:01

tadalafil 60 mg for sale https://superactivetadalafil.com/ generic tadalafil tadalafil daily use

Cleveappatte zeysp

40 mg tadalafil | 20/06/2021, 15:54

tadalis sx https://extratadalafill.com/ tadalafil 60 mg for sale tadalafil pills

Cleveappatte qfmzm

tadalis sx | 20/06/2021, 15:53

40 mg tadalafil https://nextadalafil.com/ tadalafil 40 mg daily tadalafil 30 mg

Cleveappatte xcyvp

tadalafil pills 20mg | 20/06/2021, 14:18

tadalafil generic https://pulmoprestadalafil.com/ tadalafil dosage tadalafil daily use

Cleveappatte onmfk

40 mg tadalafil | 20/06/2021, 12:45

tadalafil gel https://tadalafilgenc.com/ what is tadalafil generic tadalafil

Cleveappatte wgnxv

order tadalafil | 20/06/2021, 11:28

order tadalafil https://extratadalafill.com/ tadalafil tablets generic tadalafil united states

Cleveappatte huwvh

tadalis sx | 20/06/2021, 10:02

tadalis sx https://nextadalafil.com/ tadalafil 40 generic tadalafil

Cleveappatte ckzpk

what is tadalafil | 20/06/2021, 08:18

tadalafil 40 mg from india https://tadalafilgenc.com/ tadalafil 30 mg what is tadalafil

Cleveappatte oufbc

tadalafil | 20/06/2021, 07:18

tadalafil pills https://pulmoprestadalafil.com/ tadalafil pills tadalis sx

Cleveappatte nmbuq

tadalafil gel | 20/06/2021, 06:07

what is tadalafil https://extratadalafill.com/ tadalafil tablets tadalafil 40 mg daily

Cleveappatte wskyz

tadalafil 40 mg from india | 20/06/2021, 05:16

tadalafil 60 mg for sale https://nextadalafil.com/ tadalafil gel tadalafil tablets

Cleveappatte decrv

order tadalafil | 20/06/2021, 02:30

40 mg tadalafil https://pulmoprestadalafil.com/ generic tadalafil 40 mg generic tadalafil united states

Cleveappatte yhtsx

tadalafil generic | 20/06/2021, 00:24

what is tadalafil https://nextadalafil.com/ tadalafil pills 20mg tadalafil 40

Cleveappatte wkkmk

tadalafil | 20/06/2021, 00:04

tadalafil 40 https://extratadalafill.com/ order tadalafil tadalafil 40 mg from india

Cleveappatte owpip

tadalafil dosage | 19/06/2021, 23:27

tadalafil generic https://tadalafilgenc.com/ tadalafil gel tadalafil tablets

Cleveappatte hxzva

tadalafil 40 | 19/06/2021, 22:11

tadalafil https://pulmoprestadalafil.com/ 40 mg tadalafil tadalafil 60 mg for sale

Cleveappatte ntgje

tadalafil gel | 19/06/2021, 18:56

tadalafil 40 mg daily https://superactivetadalafil.com/ generic tadalafil united states tadalafil dosage

Cleveappatte makfs

tadalafil 30 mg | 19/06/2021, 18:14

tadalafil pills https://nextadalafil.com/ tadalafil online generic tadalafil

Cleveappatte ebkky

buy tadalafil | 19/06/2021, 18:13

generic tadalafil https://pulmoprestadalafil.com/ generic tadalafil united states tadalafil max dose

Cleveappatte isvxh

tadalafil 40 mg from india | 19/06/2021, 18:06

what is tadalafil https://tadalafilgenc.com/ generic tadalafil united states tadalafil 40 mg from india

Cleveappatte fipky

what is tadalafil | 19/06/2021, 14:14

tadalis sx https://extratadalafill.com/ tadalafil dosage tadalafil 40 mg daily

Cleveappatte jfroz

tadalafil generic | 19/06/2021, 13:31

generic tadalafil 40 mg https://superactivetadalafil.com/ generic tadalafil generic tadalafil 40 mg

Cleveappatte eohrb

tadalafil 40 mg daily | 19/06/2021, 13:11

tadalafil tablets https://tadalafilgenc.com/ tadalafil online tadalafil generic

Cleveappatte mtojb

tadalis sx | 19/06/2021, 12:44

buy tadalafil https://pulmoprestadalafil.com/ generic tadalafil 40 mg tadalafil

Cleveappatte fplgq

tadalafil gel | 19/06/2021, 12:43

tadalafil online https://nextadalafil.com/ tadalafil max dose order tadalafil

Cleveappatte hdcex

tadalafil 60 mg for sale | 19/06/2021, 09:35

generic tadalafil united states https://extratadalafill.com/ tadalis sx tadalafil pills

Cleveappatte ggrnr

tadalafil 60 mg for sale | 19/06/2021, 07:50

tadalafil generic https://superactivetadalafil.com/ generic tadalafil 40 mg tadalafil pills 20mg

Cleveappatte xsraw

what is tadalafil | 19/06/2021, 07:38

generic tadalafil united states https://tadalafilgenc.com/ tadalafil 40 generic tadalafil

Cleveappatte crgjj

what is tadalafil | 19/06/2021, 06:19

buy tadalafil us https://nextadalafil.com/ tadalafil 40 generic tadalafil

Cleveappatte qszhy

tadalafil pills 20mg | 19/06/2021, 06:04

generic tadalafil united states https://pulmoprestadalafil.com/ tadalafil 40 tadalafil 40 mg daily

Cleveappatte gcakg

order tadalafil | 19/06/2021, 03:10

tadalafil tablets https://tadalafilgenc.com/ tadalafil pills 20mg tadalafil daily use

Cleveappatte wbauh

40 mg tadalafil | 19/06/2021, 02:22

what is tadalafil https://superactivetadalafil.com/ buy tadalafil tadalafil max dose

Cleveappatte ycgzb

tadalafil max dose | 19/06/2021, 01:43

generic tadalafil https://nextadalafil.com/ tadalafil max dose tadalafil generic

Cleveappatte rkybh

tadalafil 40 | 19/06/2021, 00:32

tadalis sx https://pulmoprestadalafil.com/ tadalafil daily use tadalafil online

Cleveappatte xgvsz

buy tadalafil | 18/06/2021, 23:02

tadalafil online https://extratadalafill.com/ generic tadalafil united states tadalafil 40

Cleveappatte ifjnm

tadalafil gel | 18/06/2021, 22:38

what is tadalafil https://tadalafilgenc.com/ tadalafil order tadalafil

Cleveappatte obdnt

generic tadalafil united states | 18/06/2021, 20:05

order tadalafil https://pulmoprestadalafil.com/ 40 mg tadalafil tadalafil 40

Cleveappatte mvaua

tadalafil 30 mg | 18/06/2021, 20:05

what is tadalafil https://nextadalafil.com/ tadalafil dosage tadalafil generic

Cleveappatte lcygr

tadalafil 40 | 18/06/2021, 18:25

tadalafil pills https://tadalafilgenc.com/ tadalafil gel tadalafil online

Cleveappatte fdgoe

tadalafil pills | 18/06/2021, 18:11

tadalis sx https://extratadalafill.com/ tadalafil dosage what is tadalafil

Cleveappatte cixrk

tadalafil 40 mg daily | 18/06/2021, 15:26

order tadalafil https://superactivetadalafil.com/ buy tadalafil order tadalafil

Cleveappatte jxsef

tadalafil max dose | 18/06/2021, 14:48

tadalafil pills 20mg https://pulmoprestadalafil.com/ tadalafil 40 tadalafil 40 mg daily

Cleveappatte yfzfy

tadalafil tablets | 18/06/2021, 14:14

buy tadalafil us https://nextadalafil.com/ tadalafil daily use tadalafil pills

Cleveappatte azixh

tadalafil daily use | 18/06/2021, 13:13

tadalafil pills https://extratadalafill.com/ tadalafil online buy tadalafil us

Cleveappatte wwdyh

tadalafil 40 mg daily | 18/06/2021, 12:40

buy tadalafil https://tadalafilgenc.com/ tadalis sx generic tadalafil united states

Cleveappatte eygzq

tadalafil 30 mg | 18/06/2021, 09:55

tadalafil max dose https://superactivetadalafil.com/ tadalafil dosage what is tadalafil

Cleveappatte hkzvn

tadalafil 40 | 18/06/2021, 09:42

tadalafil gel https://pulmoprestadalafil.com/ generic tadalafil tadalafil gel

Cleveappatte itdua

generic tadalafil | 18/06/2021, 08:43

tadalafil generic https://nextadalafil.com/ tadalafil dosage tadalafil 30 mg

Cleveappatte hxtls

tadalafil 40 mg daily | 18/06/2021, 08:03

order tadalafil https://extratadalafill.com/ tadalafil dosage buy tadalafil us

Cleveappatte ufqxy

tadalafil max dose | 18/06/2021, 06:49

generic tadalafil united states https://tadalafilgenc.com/ tadalafil gel 40 mg tadalafil

Cleveappatte goeaj

order tadalafil | 18/06/2021, 03:24

tadalafil generic https://extratadalafill.com/ tadalafil 40 mg daily tadalafil daily use

Cleveappatte moifj

tadalafil generic | 17/06/2021, 23:10

tadalafil dosage https://pulmoprestadalafil.com/ tadalafil max dose tadalafil tablets

Cleveappatte omzne

generic tadalafil 40 mg | 17/06/2021, 22:33

tadalafil pills 20mg https://superactivetadalafil.com/ tadalafil generic tadalafil 30 mg

Cleveappatte clztk

tadalafil daily use | 17/06/2021, 21:54

tadalafil pills 20mg https://extratadalafill.com/ tadalafil gel buy tadalafil us

Cleveappatte myqty

buy tadalafil | 17/06/2021, 21:35

generic tadalafil https://tadalafilgenc.com/ tadalafil pills tadalafil generic

Cleveappatte ciapl

tadalafil generic | 17/06/2021, 20:41

order tadalafil https://nextadalafil.com/ tadalafil daily use tadalafil 60 mg for sale

Cleveappatte ofocv

buy tadalafil us | 17/06/2021, 16:57

tadalafil 40 https://tadalafilgenc.com/ tadalafil pills 20mg tadalafil 40 mg daily

Cleveappatte plvdn

tadalafil pills 20mg | 17/06/2021, 16:47

tadalafil dosage https://superactivetadalafil.com/ buy tadalafil us what is tadalafil

Cleveappatte qqcqm

what is tadalafil | 17/06/2021, 15:39

tadalafil 60 mg for sale https://nextadalafil.com/ generic tadalafil tadalis sx

Cleveappatte vacio

tadalafil dosage | 17/06/2021, 15:36

tadalafil pills 20mg https://extratadalafill.com/ tadalafil online what is tadalafil

Cleveappatte pvapv

tadalafil online | 17/06/2021, 12:36

buy tadalafil us https://pulmoprestadalafil.com/ tadalafil 40 mg from india tadalafil 40 mg daily

Cleveappatte rolmi

what is tadalafil | 17/06/2021, 11:27

40 mg tadalafil https://tadalafilgenc.com/ generic tadalafil 40 mg tadalafil daily use

Cleveappatte ummuq

generic tadalafil 40 mg | 17/06/2021, 11:04

tadalafil 30 mg https://superactivetadalafil.com/ generic tadalafil buy tadalafil us

Cleveappatte tpqnj

generic tadalafil 40 mg | 17/06/2021, 10:12

generic tadalafil 40 mg https://extratadalafill.com/ tadalafil 30 mg order tadalafil

Cleveappatte ammuv

generic tadalafil 40 mg | 17/06/2021, 09:36

tadalafil max dose https://nextadalafil.com/ tadalafil tablets tadalis sx

Cleveappatte kgnma

tadalafil 30 mg | 17/06/2021, 08:12

40 mg tadalafil https://pulmoprestadalafil.com/ tadalafil 40 mg from india tadalafil pills

Cleveappatte keizy

40 mg tadalafil | 17/06/2021, 05:46

tadalafil 40 https://tadalafilgenc.com/ tadalafil daily use tadalafil max dose

Cleveappatte vugwv

tadalafil tablets | 17/06/2021, 05:45

order tadalafil https://extratadalafill.com/ tadalafil 40 mg daily tadalafil 60 mg for sale

Cleveappatte qdywi

tadalafil gel | 17/06/2021, 05:33

tadalafil 30 mg https://superactivetadalafil.com/ what is tadalafil tadalafil pills 20mg

Cleveappatte ogfjl

tadalafil dosage | 17/06/2021, 04:04

what is tadalafil https://pulmoprestadalafil.com/ tadalafil 60 mg for sale tadalafil max dose

Cleveappatte aqzfz

tadalafil pills 20mg | 17/06/2021, 03:57

tadalafil 30 mg https://nextadalafil.com/ tadalafil 40 generic tadalafil

Cleveappatte gnelx

generic tadalafil | 16/06/2021, 23:58

tadalafil generic https://superactivetadalafil.com/ tadalafil generic tadalafil tablets

Cleveappatte zxvjy

tadalafil tablets | 16/06/2021, 23:41

buy tadalafil us https://extratadalafill.com/ tadalafil 30 mg tadalafil 40 mg from india

Cleveappatte bjsoe

tadalafil pills | 16/06/2021, 23:40

tadalafil pills https://nextadalafil.com/ tadalafil generic tadalafil pills 20mg

Cleveappatte qyfvc

tadalafil | 16/06/2021, 23:39

tadalafil https://pulmoprestadalafil.com/ tadalafil dosage tadalafil 60 mg for sale

Cleveappatte zardq

tadalafil daily use | 16/06/2021, 20:49

order tadalafil https://superactivetadalafil.com/ what is tadalafil generic tadalafil united states

Cleveappatte szoic

tadalafil 60 mg for sale | 16/06/2021, 19:49

generic tadalafil united states https://tadalafilgenc.com/ tadalafil 40 tadalafil online

Cleveappatte yqapj

tadalafil 40 | 16/06/2021, 18:43

tadalafil dosage https://extratadalafill.com/ tadalafil daily use tadalafil max dose

Cleveappatte vmmzp

tadalafil 40 mg daily | 16/06/2021, 17:24

tadalafil daily use https://pulmoprestadalafil.com/ buy tadalafil tadalafil 40

Cleveappatte yvcwr

generic tadalafil | 16/06/2021, 16:50

tadalafil https://nextadalafil.com/ tadalafil online tadalafil 40

Cleveappatte ovrhk

tadalafil tablets | 16/06/2021, 15:32

tadalafil tablets https://superactivetadalafil.com/ buy tadalafil tadalafil pills

Cleveappatte dzjjf

buy tadalafil us | 16/06/2021, 15:12

tadalafil pills 20mg https://tadalafilgenc.com/ generic tadalafil tadalafil 40 mg from india

Cleveappatte hjlbd

buy tadalafil | 16/06/2021, 13:33

tadalafil gel https://extratadalafill.com/ tadalafil pills tadalafil 40

Cleveappatte ibzpj

tadalafil 40 mg from india | 16/06/2021, 12:44

tadalafil 40 https://pulmoprestadalafil.com/ tadalafil gel tadalafil dosage

Cleveappatte btzpn

generic tadalafil | 16/06/2021, 12:11

tadalafil 60 mg for sale https://nextadalafil.com/ 40 mg tadalafil generic tadalafil 40 mg

Cleveappatte ijrpp

tadalafil pills 20mg | 16/06/2021, 10:31

tadalafil 40 mg from india https://tadalafilgenc.com/ tadalafil generic tadalafil pills 20mg

Cleveappatte lvpox

tadalafil gel | 16/06/2021, 09:56

tadalafil generic https://superactivetadalafil.com/ tadalafil daily use tadalafil 30 mg

Cleveappatte gakif

tadalafil 40 mg daily | 16/06/2021, 09:04

tadalafil pills https://extratadalafill.com/ tadalafil daily use generic tadalafil

Cleveappatte rudws

tadalafil 30 mg | 16/06/2021, 07:31

tadalafil online https://nextadalafil.com/ tadalafil 60 mg for sale order tadalafil

Cleveappatte tfzsi

tadalafil | 16/06/2021, 05:50

tadalafil 30 mg https://tadalafilgenc.com/ tadalafil daily use tadalafil 40 mg daily

Cleveappatte wpdwo

buy tadalafil | 16/06/2021, 04:29

tadalafil 30 mg https://superactivetadalafil.com/ generic tadalafil united states generic tadalafil

Cleveappatte sowbm

buy tadalafil | 16/06/2021, 03:06

generic tadalafil 40 mg https://extratadalafill.com/ generic tadalafil united states tadalafil 40 mg from india

Cleveappatte yfetb

tadalafil 40 | 16/06/2021, 02:11

tadalafil pills https://pulmoprestadalafil.com/ tadalafil 30 mg tadalafil max dose

Cleveappatte mbgik

order tadalafil | 15/06/2021, 21:39

tadalafil 40 mg daily https://pulmoprestadalafil.com/ buy tadalafil tadalafil generic

Cleveappatte uqxyx

tadalafil daily use | 15/06/2021, 21:16

tadalafil pills 20mg https://nextadalafil.com/ tadalafil max dose tadalafil 60 mg for sale

Cleveappatte zabig

tadalafil pills 20mg | 15/06/2021, 17:55

generic tadalafil https://extratadalafill.com/ tadalafil 40 mg daily generic tadalafil 40 mg

Cleveappatte jhjqh

buy tadalafil us | 15/06/2021, 16:59

tadalis sx https://nextadalafil.com/ tadalafil 40 mg from india what is tadalafil

Cleveappatte nmmbe

tadalafil tablets | 15/06/2021, 15:33

tadalafil daily use https://pulmoprestadalafil.com/ tadalafil 40 mg daily tadalafil online

Cleveappatte ramar

tadalafil 40 mg from india | 15/06/2021, 13:08

tadalafil pills https://extratadalafill.com/ tadalafil daily use generic tadalafil 40 mg

Cleveappatte vfjgq

buy tadalafil | 15/06/2021, 12:36

tadalafil pills 20mg https://nextadalafil.com/ tadalafil 40 tadalafil dosage

Cleveappatte gzxzz

tadalafil pills 20mg | 15/06/2021, 11:31

buy tadalafil us https://superactivetadalafil.com/ tadalafil daily use tadalafil max dose

Cleveappatte xbblp

tadalafil max dose | 15/06/2021, 10:55

generic tadalafil https://pulmoprestadalafil.com/ tadalafil daily use tadalafil

Cleveappatte gcjaf

tadalafil 40 mg daily | 15/06/2021, 09:02

generic tadalafil united states https://tadalafilgenc.com/ tadalafil 40 mg from india tadalafil online

Cleveappatte duihv

tadalafil daily use | 15/06/2021, 08:11

40 mg tadalafil https://extratadalafill.com/ tadalafil tablets tadalafil daily use

Cleveappatte qqatg

tadalafil tablets | 15/06/2021, 08:11

40 mg tadalafil https://nextadalafil.com/ tadalafil 60 mg for sale generic tadalafil 40 mg

Cleveappatte nlcox

tadalafil 60 mg for sale | 15/06/2021, 06:12

buy tadalafil https://superactivetadalafil.com/ tadalafil dosage tadalafil 60 mg for sale

Cleveappatte glcod

tadalafil pills | 15/06/2021, 05:23

buy tadalafil us https://pulmoprestadalafil.com/ order tadalafil tadalafil 40

Cleveappatte zpdit

tadalafil 30 mg | 15/06/2021, 03:43

tadalafil tablets https://tadalafilgenc.com/ tadalafil tadalafil 30 mg

Cleveappatte ewabb

tadalafil pills | 15/06/2021, 03:31

tadalafil gel https://extratadalafill.com/ tadalafil dosage generic tadalafil 40 mg

Cleveappatte urusv

tadalafil gel | 14/06/2021, 22:56

tadalafil generic https://extratadalafill.com/ tadalafil tadalafil max dose

Cleveappatte ngkfo

tadalis sx | 14/06/2021, 22:49

tadalafil 30 mg https://tadalafilgenc.com/ tadalafil 30 mg tadalafil daily use

Cleveappatte onjoi

buy tadalafil | 14/06/2021, 21:37

tadalafil tablets https://nextadalafil.com/ tadalafil online what is tadalafil

Cleveappatte gybbu

tadalafil tablets | 14/06/2021, 19:53

tadalafil daily use https://superactivetadalafil.com/ generic tadalafil 40 mg buy tadalafil

Cleveappatte oatsn

tadalafil daily use | 14/06/2021, 18:12

tadalafil pills https://extratadalafill.com/ buy tadalafil us tadalafil gel

Cleveappatte ralrq

tadalafil 40 mg daily | 14/06/2021, 18:03

tadalafil max dose https://tadalafilgenc.com/ tadalafil 40 mg daily tadalafil 30 mg

Cleveappatte srtqf

tadalafil gel | 14/06/2021, 14:15

tadalafil 40 https://superactivetadalafil.com/ tadalafil dosage tadalafil online

Cleveappatte feons

tadalafil 60 mg for sale | 14/06/2021, 13:55

buy tadalafil https://extratadalafill.com/ tadalafil 40 mg from india tadalafil pills

Cleveappatte etoqf

buy tadalafil | 14/06/2021, 13:42

generic tadalafil https://tadalafilgenc.com/ tadalafil generic order tadalafil

Cleveappatte ifebw

tadalafil daily use | 14/06/2021, 12:45

buy tadalafil us https://pulmoprestadalafil.com/ tadalafil online tadalafil 40

Cleveappatte mcnop

tadalafil online | 14/06/2021, 09:23

tadalafil 40 mg daily https://extratadalafill.com/ tadalafil 30 mg tadalis sx

Cleveappatte mungn

tadalafil pills 20mg | 14/06/2021, 09:10

generic tadalafil https://tadalafilgenc.com/ tadalafil pills 20mg generic tadalafil united states

Cleveappatte ddqsq

tadalafil 30 mg | 14/06/2021, 08:42

tadalafil generic https://superactivetadalafil.com/ tadalafil 40 mg from india tadalafil 40 mg daily

Cleveappatte sebyp

tadalafil generic | 14/06/2021, 07:37

tadalis sx https://nextadalafil.com/ tadalafil 40 mg daily tadalafil max dose

Cleveappatte fdzqz

tadalafil | 14/06/2021, 06:38

generic tadalafil 40 mg https://pulmoprestadalafil.com/ generic tadalafil united states tadalafil 60 mg for sale

Cleveappatte cninx

tadalis sx | 14/06/2021, 04:32

tadalafil online https://tadalafilgenc.com/ tadalafil 40 mg from india generic tadalafil united states

Cleveappatte gbatg

tadalafil 40 | 14/06/2021, 03:09

tadalafil generic https://nextadalafil.com/ what is tadalafil tadalafil pills

Cleveappatte irvep

tadalafil dosage | 14/06/2021, 02:59

tadalafil 40 https://superactivetadalafil.com/ what is tadalafil tadalafil 40 mg from india

Cleveappatte cmrtp

tadalafil 40 mg from india | 13/06/2021, 23:51

tadalafil online https://extratadalafill.com/ order tadalafil tadalafil pills

Cleveappatte rzxdq

tadalafil 30 mg | 13/06/2021, 23:03

buy tadalafil https://tadalafilgenc.com/ tadalafil dosage tadalafil 60 mg for sale

Cleveappatte rpnim

generic tadalafil united states | 13/06/2021, 22:37

what is tadalafil https://nextadalafil.com/ tadalafil 40 mg from india order tadalafil

Cleveappatte linii

tadalafil 40 mg daily | 13/06/2021, 21:45

tadalafil 40 https://superactivetadalafil.com/ tadalafil max dose tadalafil tablets

Cleveappatte xhbvd

tadalafil max dose | 13/06/2021, 20:24

tadalafil 30 mg https://pulmoprestadalafil.com/ what is tadalafil tadalis sx

Cleveappatte nansu

40 mg tadalafil | 13/06/2021, 19:05

generic tadalafil united states https://extratadalafill.com/ generic tadalafil 40 mg order tadalafil

Cleveappatte jdbtz

tadalafil online | 13/06/2021, 18:34

tadalafil https://tadalafilgenc.com/ order tadalafil tadalis sx

Cleveappatte znrgb

order tadalafil | 13/06/2021, 18:05

tadalis sx https://nextadalafil.com/ tadalafil tadalafil pills

Cleveappatte srobo

tadalafil 40 mg from india | 13/06/2021, 14:31

generic tadalafil united states https://extratadalafill.com/ generic tadalafil 40 mg tadalis sx

Cleveappatte eaypt

buy tadalafil | 13/06/2021, 13:40

tadalafil 60 mg for sale https://tadalafilgenc.com/ tadalafil max dose generic tadalafil

Dodaj komentar

Zapamti me

1 2 3 4 5 6  Sledeći»
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb