srbinside

Namera nam je da kroz tekstove o zanimljivim i manje poznatim događajima, ukažemo na bogato kulturno-istorijsko nasleđe koje postoji na ovom tlu. Takođe, ne treba zaboraviti ljude sa naših prostora koji su se proslavili svojim otkrićima i ostavili trag u svetskoj nauci, kulturi, umetnosti..., a nepravedno su kod nas zapostavljeni. Mnogo je i onih koji i danas služe na čast Srbiji, ali se o njima, nažalost malo govori. Takvim, običnim ljudima koji imaju ideju, rade nešto korisno, lepo, humano... posvećen je ovaj blog. Osim divnih ljudi, u Srbiji ima i prelepih predela, sela, varošica kroz koja možemo da putujemo zajedno!

Čačanka u Nacionalnom institutu za zdravlje SAD

srbinside | 12 Februar, 2013 15:38

Branislav Krivokapić za Srbinside

Publikovala je oko 100 naučnih radova u najprestižnijim časopisima. U Nacionalnom institutu za zdravlje SAD, u predgrađu Vašingtona, radi u ekipi dr Daniela Kastnera, američkog akademika i reumatologa svetskog glasa. Ipak, najveće bogatstvo dr Ivone Aksentijević su Nađa, Vanja, Milena, Aleksandra i Julija, kćerke kojima bi se ponosila svaka majka.

Rođena 1961. u Čačku Ivona Pantelić je Medicinski fakultet u Beogradu završila sa prosečnom ocenom 9. Nepunih mesec dana po dobijanju diplome udala se za Ivana Aksentijevića, rođenog u SAD u vreme dok je njegov otac, politički emigrant iz Valjeva, studirao na Univerzitetu Jejl. Upoznali su se na fakultetu i ljubav se rodila uprkos tome što je Ivanov maternji jezik francuski (majka mu je Belgijanka), a srpski nije pričao dobro, baš kao i Ivona engleski.

Ivona i Ivan Aksentijević

Nakon venčanja u Čačku su odradili staž i dobili Nađu i Vanju. A onda su 1988. otišli u Ameriku i zaposlili se u Nacionalnom Institutu za zdravlje (NIH).

- Te prve godine godine su bile teške. Često sam na kraju radnog vremena plakala od umora, a kući su me čekala deca i kuhinja. Prvo smo imali bebisiterku, potom su deca išla u obdanište, a kad bi se razboleli radili smo u različitim smenama da bi mogli da ih negujemo. Nikome nije bilo jasno kako da u 28. godini već imam dvoje dece, a završavam postdoktorat. A ja sam 1993. rodila i Milenu. Tokom trudnoće nisam uzela nijedan dan bolovanja i radila sam sve do dana porođaja. Na posao sam se vratila posle šest nedelja jer kao postdoktorant nisam imala pravo na porodiljsko odsustvo. Dok smo mi bili na poslu, a starije ćerke u školi, bebu je čuvala jedna devojka sa Kariba - priseća se početaka u Americi dr Ivona Aksentijević.

Rođenje Milene nateralo je Aksentijeviće da razmisle kako će dalje. Odlučili su da jedno od njih ide na specijalizaciju iz kliničke medicine kako bi mogao da radi u privatnoj praksi gde se mogu zaraditi dobre plate. I taman kada je Ivan 2000. završio specijalizaciju i počeo da radi privatno, a Ivona dobila stalnu poziciju naučnika u NIH, rodila se Aleksandra, a četiri godine kasnije i najmlađa Julija.

Dr Ivona Aksentijević sa suprugom Ivanom i ćerkama - (s leva na desno) Nađa, Milena i Vanja, u donjem redu Aleksandra i Julija

Ali uprkos sve većim porodičnim obavezama karijera dr Ivone Aksentijević nastavila je da ide uzlaznom linijom. Kao član grupe dr Kastnera, vodeće u svetu za autoinflamatorne bolesti, ona radi na genetskim istraživanjim uzroka bolesti, posebno kod dece, kao što su psorijaza ili artritis u ranim godinama. Putuje, drži predavanja, objavljuje naučne radove.

- Verovatno će ljudi u Srbiju reći da sam loša majka, bezosećajna prema deci i njihovim potrebama, previše okrenuta karijeri i da to, sve zajedno, nije dobro za razvoj dece. Ali naše su kćeri odrasle sa roditeljima koji su radili i učili, a vikednom dežurali da bi mogli da plate njihova obdaništa i privatne škole. Uprkos tome svo slobodno vreme smo posvećivali deci. I naše ćerke su vrlo vezane za porodicu, mnogo su nam pomagale oko čuvanja mlađih sestara, a to rade i danas, posebno kada sam ja na putu. Pošto slavimo i katolički i naš Božić obavezno nam pomažu oko spremanja proslava. Ja verujem da su spremanje jela, postavljanje stola i zajednički obroci, pravi način da se izgradi porodični osećaj - kaže uvažena naučnica i ponosna majka dr Ivona Aksentijević.

A razloga za ponos ima na pretek. Nađa i Vanja dilpomirale su na prestižnim privatnim univerzitetima u Americi, dok Milena studira u Škotskoj. Pre toga sve tri su završile privatnu žensku gimnaziju u Vašingtonu, čuveni Stone Ridge koji pohađaju i devojke iz familije Kenedi. Iako žive američkim načinom života i svoju budućnost ne vide ovde, kćerke Aksentijevića raduju se odlascima u domovinu svoje majke. Kao nedavno za Novu godinu kada su se ponovo svi okupili u Srbiji.

Komentari

Re: Čačanka u Nacionalnom institutu za zdravlje SAD

Sinisa Stanimirovic | 18/02/2013, 12:19

Malo je pohvalnih reči. Bravo

pohvala

Nada V. | 12/02/2013, 23:06

Svaka čast! Kad čujem ovako nešto ponosim se što sam žena i majka. Najveća vrednost je negovati porodicu, a kad se uz to dokazuješ i na poslu, nije lako.

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb