srbinside

Namera nam je da kroz tekstove o zanimljivim i manje poznatim događajima, ukažemo na bogato kulturno-istorijsko nasleđe koje postoji na ovom tlu. Takođe, ne treba zaboraviti ljude sa naših prostora koji su se proslavili svojim otkrićima i ostavili trag u svetskoj nauci, kulturi, umetnosti..., a nepravedno su kod nas zapostavljeni. Mnogo je i onih koji i danas služe na čast Srbiji, ali se o njima, nažalost malo govori. Takvim, običnim ljudima koji imaju ideju, rade nešto korisno, lepo, humano... posvećen je ovaj blog. Osim divnih ljudi, u Srbiji ima i prelepih predela, sela, varošica kroz koja možemo da putujemo zajedno!

Učiteljica iz Srbije - francuski "Vitez"

srbinside | 09 Jun, 2013 08:47

Dragani (Filčić) Vojinović, poreklom iz Prahova, kod Negotina, uručeno je prošle godine jedno od najprestižnijih francuskih priznanja “Vitez u Legiji za Nacionalnu zaslugu Francuske “. Ova četrdesetdvogodišnja Krajinka već devet godina sa velikim uspehom obavlja funkciju potpredsednika opštine Morto u Francuskoj gde kreira socijalnu politiku i vodi sektor obrazovanja.

 

Dragana Vojinović sa ordenom "Viteza u Legiji za Nacionalnu zaslugu Francuske"

Da jezik i srpsko poreklo nikada nisu bili prepreka za uspeh i veliko uvažavanje inventivnih ljudi u Francuskoj, na najbolji način potvrđuje Dragana Vojinović koja je pre 17 godine, bez znanja ijedne francuske reči i bilo kakvih poslovnih kontakata, sa suprugom Goranom došla da živi u gradić Morto. U potrazi za poslom, kao diplomirani učitelj, pažnju gradskih vlasti u Mortou, gradiću na granici sa Švajcarskom, na sebe je skrenula projektom za produženi boravak dece u osnovnoj školi koji je formirala po ugledu na srpski, budući da u Francuskoj takve institucije nisu postojale...

Priču u celosti možete pročitati na sajtu www.srbinside.rs

Komentari

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb