srbinside

Namera nam je da kroz tekstove o zanimljivim i manje poznatim događajima, ukažemo na bogato kulturno-istorijsko nasleđe koje postoji na ovom tlu. Takođe, ne treba zaboraviti ljude sa naših prostora koji su se proslavili svojim otkrićima i ostavili trag u svetskoj nauci, kulturi, umetnosti..., a nepravedno su kod nas zapostavljeni. Mnogo je i onih koji i danas služe na čast Srbiji, ali se o njima, nažalost malo govori. Takvim, običnim ljudima koji imaju ideju, rade nešto korisno, lepo, humano... posvećen je ovaj blog. Osim divnih ljudi, u Srbiji ima i prelepih predela, sela, varošica kroz koja možemo da putujemo zajedno!

Negotinska naučnica, austrijski izaslanik u sedištu EU

srbinside | 30 Jun, 2013 11:00

Dok je u Srbiji uglavnom poznata kao supruga šahovskog velemajstora i nekadašnjeg prvog šahiste bivše Jugoslavije Petra Popovića, Negotinka dr Gordana Popović je van granica naše zemlje poznatija po svojoj blistavoj naučničkoj karijeri. Profesor na Tehničkom fakultetu u Beču, Gordana je izaslanik Austrije u Evropskom Savetu za nauku i istraživanje u Briselu, zadužena za koordinaciju tima za budžetiranje projekata za program IDEAS (resor nauke i tehnologije), na kome su angažovani dobitnici Nobelove nagrade za fiziku, hemiju, medicinu i ekonomiju, a čiji je budžet 7,5 milijardi evra.

Dr Gordana Popović

Bogatu radnu karijeru, nakon studija u Beogradu, započela je na Fakultetu elektrotehnike u Beču 1992. godine. Do 2002. radi kao predavač-istraživač, a onda načelnik resora za Međunarodnu naučno-istraživačku saradnju i tehnološki transfer, šef grupe za ultraprecizne tehnologije, a zatim i biomedicinske mikrotehnologije. Inače, Austrijsko državljanstvo joj je dodeljeno za posebne zasluge na Tehničkom univerzitetu u Beču gde je, kao prva žena od osnivanja fakulteta, 1815. godine, stekla zvanje “Ass professor”. Uz sve to, Gordana je majka trojice sinova.

Prošle godine dodeljena joj je prestižna nagrada Austrije MIA za 2012. godinu za oblast nauke i istraživanja. Nagradu MIA svake godine uoči 8. marta, austrijska vlada i nacionalna televizija ORF dodeljuju za poseban doprinos u radu pripadnicama lepšeg pola koje nisu rođene Austrijanke.

Ceo tekst pročitajte na www.srbinside.rs

Komentari

Интернет магазин в России

AanaJax | 02/12/2021, 04:46

Интернет магазин в России!
https://bestledies.ru/
Интернет магазин в России!Нам доверяют многие.Комплексный подход. Гарантия качества.
https://bestledies.ru/ Мы ждем на нашем сайте Вас! Удачных покупок )

Стоматология в Москвe

AellyJax | 29/11/2021, 16:45

Стоматология в Москвe eвропейские матрериалы
https://americandental.ru/
Нам доверяют многие.Комплексный подход. Гарантия качества. Быстрое лечение. Услуги: Правильный прикус, Отбеливание, Восстановление зубов.
americandental.ru

Proofreading

Toovelt | 11/04/2021, 03:35

Article explains the best way to get some thing. Here really can be a type of tutorial which explains that a process step. By way of instance, attract on an image or you want to prepare a dish. Inside this instance, you have to follow along with guidelines. Each 1 is influenced by Every thing that is preceding. https://www.onteenstoday.com/students-advice/what-is-not-taught-at-the-university/

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb