srbinside

Namera nam je da kroz tekstove o zanimljivim i manje poznatim događajima, ukažemo na bogato kulturno-istorijsko nasleđe koje postoji na ovom tlu. Takođe, ne treba zaboraviti ljude sa naših prostora koji su se proslavili svojim otkrićima i ostavili trag u svetskoj nauci, kulturi, umetnosti..., a nepravedno su kod nas zapostavljeni. Mnogo je i onih koji i danas služe na čast Srbiji, ali se o njima, nažalost malo govori. Takvim, običnim ljudima koji imaju ideju, rade nešto korisno, lepo, humano... posvećen je ovaj blog. Osim divnih ljudi, u Srbiji ima i prelepih predela, sela, varošica kroz koja možemo da putujemo zajedno!

Vino, čvarci i rivičke štrudle

srbinside | 18 Februar, 2013 16:28

I mi, usred Srema, imamo svoju rivu! Sa nje se pruža pogled na nepregledno more oranica i vinograda. Istina, ta „naša riva“ je minijaturna, kako joj i ime kaže, Rivica.

Mesto sa tek nešto više od 500 duša i možda oko 300 kuća, od kojih se većina pruža duž glavnog puta koji vodi od Iriga do Vrdnika. Za putnike – prolaznike, samo jedno od bezbroj simpatičnih, tipičnih sremskih sela, ali za poznavaoce i ljubitelje dobre kapljice, ova „naša riva“ je nezaobilazna „turistička destinacija“.

Rivica

U Rivici se već 12 godina, uvek negde oko svetog Trifuna, krajem januara – sredinom februara, održavaju čuveni Dani vina. Tada se okupe vinari Iriške, Sremskokarlovačke, pa i Vršačke „škole“, da pokažu svoje umeće, vide ko se čime može pohvaliti, razmene iskustva, nazdrave i požele berićetnu sledeću sezonu...A sve to, uz dobre sremske zalogaje, jer domaćini iz Rivice se potrude da gosti ne piju „na prazno“, nego da, uz čvarke, kavurmu, suvo meso i domaće kobasice, vino lakše klizi niz grlo. Za sladokusce, tu su štrudle sa makom, ili rogačem, salčići i razna druga mirišljava, narasla testa. U svemu tome, naravno, uživaju i posetioci, kojih je svake godine sve više.

Iće, piće i dečje radosti

Ove godine manifestacija je održana 15. i 16. februara, u organizaciji opštine Irig, mesne zajednice Rivica, turističke organizacije opštine Irig i zvičajnog društva “Fruškogorje”. Predstavilo se oko 30 vinara, najuspešniji su „zaradili“ pehare, privrednici su ugovorili saradnju, a turisti su, osim mogućnosti da „ispitaju kvalitet“ svih izloženih vina i kulinarskih specijaliteta, uz zvuke poznatih sremskih bećaraca, uživali i u brojnim pratećim programima.

Čaša umesto ulaznice

Umetnici, uglavnom samouki majstori, poljoprivrednici iz ovog kraja, izložili su svoje rukotvorine, među kojima su najveću pažnju „ljudi iz grada“ privukle slike od slame, kožni, zmijoliki bičevi, staklene boce oslikane sremačkim motivima, drvene igračke i zveketuše. Kažu da su inače, glavni kupci ovih umetnina stranci i da ne žale da za sliku od slame, primera radi, daju 100 evra. Bičevi su oko 1.500 dinara i kako kaže samouki sarač, „prodaju se, kako da ne, idu najviše za Australiju, Kanadu, ma traže se svuda po svetu..."

Slike od slame

Mnogi žitelji ovog kraja potražili su sreću „svuda po svetu“, pa su, kao u većini sela, i u Rivici, brojne kuće napuštene. Prema popisu iz 2011. ovo selo je imalo 619 stanovnika, a meštani kažu da ih je sada oko pet stotina.

Bičevi spremni da odu u svet

Prvi podaci o stanovništvu Fruške gore, a samim tim i Rivice datiraju iz 18. veka, kada je uspostavljena austrijska vlast. Državne vlasti su u Sremu 1773. godine popisale vlastelinska dobra, kmetove i njihov imetak i po tom popisu Rivica je imala 64 domaćinstva i tu je bio čisto srpski živalj. Već 1776. imala je više od 100 domova.

Smatra se da je okolina Rivice bila naseljena još u doba Rimljana. To potvrđuju arheološki nalazi u ataru sela. Na mestu zvanom Cigljana pronađeni su kućni lep, žrvnjevi i kamene sekire koji datiraju iz prelaza iz kamenog u bronzano doba. Najpoznatiji lokalitet je gaj na kome se nalaze ostaci bronzanog i kamenog doba, ali i ostaci rimskih građevina.

Prema narodnom predanju koje je zabeležio Miloje Bumbić u svom putopisu „Irig i njegova okolina“, govoreći o imenu Rivica, on kaže: „Ime mu je došlo od latinske reči rivus (reka), jer na ulasku u selo sa istoka valja preći dubodolinu, kroz koju vijuga potok, koji često nabuja i tada je strašna bujica“.

Sada u Rivici nema ni traga od te bujice. Najstariji objekat je predivna pravoslavna Crkva svetog Đorđa iz 1734. godine, inače jedna od najstarijih u Sremu, obnovljena 2004. godine. Odmah, preko puta nje su škola (četvorogodišnja), istureno odeljenje OŠ “Dositej Obradović” iz Iriga, Dom omladine, zgrada mesne zajednice sa ambulantom i zabavištem i novoizgrađeni Dom kulture, u kome se ove godine održala tradicionalna manifestacija Dani vina.  Meštani tvrde da su za one koji su propustili ovu vinarsku svečanost sakrili koju bačvu, pa vi slobodno ispitajte da li je to tačno. Svratite, obiđite mesto, nećete pogrešiti. Ono što sigurno ne smete propustiti je jesenja bostanijada. Pa, ko nije pio, nek navali na lubenice!

Jedna od najstarijih crkvi u Sremu

Od Zemuna do Rivice

Da Zemunci dobro znaju kako se, uz dobru kapljicu, još bolje provesti, svedoči i ovaj izlet do Rivice. Odlazak grupe iz prestonice na Dane vina organizovalo je Turističko društvo Zemun.

Uvek raspoložena Mira

Komentari

Стоматология в Москвe eвропейские матрериалы dentaquest.ru

AnnaJax | 02/12/2021, 16:05

Стоматология в Москвe eвропейские матрериалы
https://dentaquest.ru/
Нам доверяют многие.Комплексный подход. Гарантия качества. Быстрое лечение. Услуги: Правильный прикус, Отбеливание, Восстановление зубов.
https://dentaquest.ru/

Proofreading

Toovelt | 25/06/2021, 02:24

The informative article type's structure relies upon the rules of writing. Its elements need to produce a coherent belief of everything exactly you clarify. Hence article arrangement comprises all of the components like decision, body, text, as well as opening.
http://platformaxis.org/2021/04/20/11-ways-to-reinvent-your-cover-letter-writers-for-hire/
http://blackbdesign.com/index.php/2021/05/17/answered-your-most-burning-questions-about-college-research-paper-writing-service/
http://149.91.83.85/index.php/2021/04/20/write-my-assignment-for-me-not-for-everyone/

Proofreading

Toovelt | 11/04/2021, 03:58

Its also the sole which conducts around five paragraphs, also begins having a debut (that contains an effective thesis announcement ), summarizes 3 factors of signs that encourage that the claim placed forth from the thesis, also shuts with an end which outlines the principal details of one's own argument. https://bmcoforum.org/how-to-make-a-report-grant-reports/

re-Zemun

srbinside | 21/02/2013, 11:51

Divljenje je obostrano. Hvala na lepim rečima i sjajnim izletima koje organizujete.

Re: Vino, čvarci i rivičke štrudle

Turističko društvo "Zemun" | 21/02/2013, 08:24

očarani smo lepim prikazom izleta :)

Re: Vino, čvarci i rivičke štrudle

Sinisa Stanimirovic | 19/02/2013, 14:57

Samo tako nastavite. Veliki pozdrav od vinokusca

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb