srbinside

Namera nam je da kroz tekstove o zanimljivim i manje poznatim događajima, ukažemo na bogato kulturno-istorijsko nasleđe koje postoji na ovom tlu. Takođe, ne treba zaboraviti ljude sa naših prostora koji su se proslavili svojim otkrićima i ostavili trag u svetskoj nauci, kulturi, umetnosti..., a nepravedno su kod nas zapostavljeni. Mnogo je i onih koji i danas služe na čast Srbiji, ali se o njima, nažalost malo govori. Takvim, običnim ljudima koji imaju ideju, rade nešto korisno, lepo, humano... posvećen je ovaj blog. Osim divnih ljudi, u Srbiji ima i prelepih predela, sela, varošica kroz koja možemo da putujemo zajedno!

Sarma u avgustu

srbinside | 15 Jun, 2013 08:59

Iako poznatija kao skijaški centar i idealno mesto za zimovanje, Stara planina u istočnoj Srbiji još je primamljivija kad u julu i avgustu “upeče”. A kad stignete do Babinog Zuba, predela u podnožju istoimenog vrha visokog 1.780 metara, ubrzo ćete zaboraviti gradsku buku, nervozu i vrelinu.

Tokom leta maksimalna dnevna temperatura u delu Stare planine oko Babinog Zuba retko prelazi 20, najviše 22 stepena, a za jutro i veče obavezni su čarape i duksevi. Pa ipak, ako se odlučite da krenete na osam kilometara dug izlet do Midžora, najviše kote ovog planinskog masiva (2.169 metara) koja se nalazi na samoj granici sa Bugarskom, preporuka je da na put krenete ranije izjutra, lagano odeveni, u dobroj obući i sa bilo kakvim štapom za podupiranje pri hodu. Jer, ma koliko vam brežuljkasti usponi iz daljine deluju naivno, kad dodjete na lice mesta dobra kondicija biće vam preko potrebna. A ako uspete da se približite Midžoru znajte da u njegovoj blizini izvire Trgoviški Timok, najhladnija tekuća voda u bivšoj Jugoslaviji sa temperaturom na izvorštu od svega četiri stepena.

Više o Staroj planini možete pročitati na sajtu www.srbinside.rs

Komentari

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb