srbinside

Namera nam je da kroz tekstove o zanimljivim i manje poznatim događajima, ukažemo na bogato kulturno-istorijsko nasleđe koje postoji na ovom tlu. Takođe, ne treba zaboraviti ljude sa naših prostora koji su se proslavili svojim otkrićima i ostavili trag u svetskoj nauci, kulturi, umetnosti..., a nepravedno su kod nas zapostavljeni. Mnogo je i onih koji i danas služe na čast Srbiji, ali se o njima, nažalost malo govori. Takvim, običnim ljudima koji imaju ideju, rade nešto korisno, lepo, humano... posvećen je ovaj blog. Osim divnih ljudi, u Srbiji ima i prelepih predela, sela, varošica kroz koja možemo da putujemo zajedno!

Kraljev sto, Dušanov vidikovac (Divčibare I)

srbinside | 03 Jul, 2013 12:02

Ako čovek zasedne na Kraljev sto, oči mu sigurno neće ostati gladne. Pred njim je bogata „trpeza“. Jer, tu, sa najvišeg vrha planine Maljen (1.103 metara), udaljenog od Divčibara oko četiri kilometara, puca pogled na sela, livade i šumadijske planine, sve do Kopaonika: Medvednik, Jablanik, Povlen, Zlatibor, Taru, čak i Avalu. Zaista kraljevski!

Najviši vrh planine Maljen, Kraljev sto: Vide se Medvednik, Jablanik, Povlen, Zlatibor, Tara, čak i Avala

Ipak, vrh nije po tome dobio ime, već po važnom istorijskom događaju. Prema narodnom predanju, pre nego što je postao car, Dušan, kralj Srba, zarati sa Mađarima. Došavši sa vojskom iz Prizrena na Maljen, poslao je trupe niz planinu pred neprijatelja, dok se on sa pratnjom ulogorio na najvišem vrhu, odakle je posmatrao borbu u kolubarskoj ravnici. Na ovom visu primio je i glasnika koji mu je doneo izveštaj o pobedi. Kralj je potom sa svitom sišao u srpsku tvrđavu Belu stenu, koja je ležala na padini Maljena, više sela Krčmara, izvršio smotru vojske i vratio u Prizren. A narod, da bi sačuvao spomen na taj događaj i dane Dušanovog boravka na Maljenu, najvišem maljenskom vrhu dade ime Kraljev sto.

Tu se, uzgred, još mogu videti i tragovi borbi vođenih tokom Kolubarske bitke, koja je trajala od 16. novembra do 15. decembra 1914. godine, a očuvani su i delovi rovova.

Vremenom je na Kraljevom stolu niklo naselje i istoimeni etno – kompleks. Kolima se iz Valjeva stiže za pola sata, a putovanje autobusom traje skoro sat vremena. Izletnici koji vreme provode na Divčibarima najjednostavnije će stići do ovog vrha vozićem koji svakog dana u 18 časova ide iz centra, preko Velikog brda. Za 150 dinara, koliko košta vožnja, ljubazni „mašinovođa“, inače meštanin koji odlično poznaje kraj, ispričaće poneku anegdotu i „održati čas geografije“.

Opširnije na www.srbinside.rs

Komentari

Term paper

Toovelt | 11/04/2021, 04:12

Your composition needs to be typed and double spaced on standard-sized paper (8.5 x11 ), together with inch margins around either side. You ought to make use of a ribbon that is readable. APA urges using 1-2 pt. https://liverpoololympia.com/tips-and-tricks-for-college-students-on-how-to-plan-a-paper/

serbia, tebra

FIDO | 06/07/2013, 21:01

idem sledeci vikend,aleale

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb