srbinside

Namera nam je da kroz tekstove o zanimljivim i manje poznatim događajima, ukažemo na bogato kulturno-istorijsko nasleđe koje postoji na ovom tlu. Takođe, ne treba zaboraviti ljude sa naših prostora koji su se proslavili svojim otkrićima i ostavili trag u svetskoj nauci, kulturi, umetnosti..., a nepravedno su kod nas zapostavljeni. Mnogo je i onih koji i danas služe na čast Srbiji, ali se o njima, nažalost malo govori. Takvim, običnim ljudima koji imaju ideju, rade nešto korisno, lepo, humano... posvećen je ovaj blog. Osim divnih ljudi, u Srbiji ima i prelepih predela, sela, varošica kroz koja možemo da putujemo zajedno!

Prošetajte Dunavom uzduž i popreko

srbinside | 15 Jul, 2013 08:59

Za većinu ljudi najveća „znamenitost“ Kovina je Psihijatrijska bolnica, ali je malo poznato da se u ovom mestu samo 50 kilometara udaljenom od Beograda nalazi najveća maketa Dunava na svetu. Dugačka je nešto više od 100 metara i prikazuje ceo tok Dunava kroz Srbiju, od ulivanja Tise do brane na Đerdapu. Kako svojevremeno nije zamišljeno da bude turistička atrakcija, a kasnije je zapuštena, tek poslednjih godina je posetiocima interesantna „meta“.

Napravljena je 60-tih godina prošlog veka, u doba „velikih socijalističkih akcija“, uoči izgradnje Hidroelektrane „Đerdap“, kao svojevrsna uvertira u epohalni projekat, sa namerom da se vidi kako će gradnja brane uticati na tok reke. Tačnije, projektanti su želeli da prikažu tadašnjem predsedniku Josipu Brozu kako će gradnja brane uticati na priobalje.

Ceo tekst možete pročitati na sajtu www.srbinside.rs

Komentari

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb