srbinside

Namera nam je da kroz tekstove o zanimljivim i manje poznatim događajima, ukažemo na bogato kulturno-istorijsko nasleđe koje postoji na ovom tlu. Takođe, ne treba zaboraviti ljude sa naših prostora koji su se proslavili svojim otkrićima i ostavili trag u svetskoj nauci, kulturi, umetnosti..., a nepravedno su kod nas zapostavljeni. Mnogo je i onih koji i danas služe na čast Srbiji, ali se o njima, nažalost malo govori. Takvim, običnim ljudima koji imaju ideju, rade nešto korisno, lepo, humano... posvećen je ovaj blog. Osim divnih ljudi, u Srbiji ima i prelepih predela, sela, varošica kroz koja možemo da putujemo zajedno!

Kanjiža, biser na obali Tise

srbinside | 18 Jul, 2013 16:39

Ušuškana u zelenilu na desnoj obali Tise, svega 15 kilometara od granice sa Mađarskom, Kanjiža je najpoznatija kao idealno mesto za posmatranje svadbenog plesa Tisinog cveta, retkog prirodnog fenomena koji traje nekoliko dana u junu. Ali, čak i ako propustite „cvetanje“ Tise, ova banatska varošica očaraće vas uređenim trgovima i ulicama, prelepim baštama i čardama, i sveopštom atmosferom koja bi se najkraće mogla opisati kao panonska varijanta Felinijevog Amarkorda.

Tu atmosferu ćete možda najbolje osetiti ako u nedeljno jutro, posle mise, prođete blizu katoličke crkve. Dok vernici izlaze u ružama ukrašenu portu, primetićete među njima neuobičajeno mnogo mladih, svečano odevenih ljudi, sa nasmejanom dečicom. Prizor kao iz filma.

Šetnja Kanjižom pravi je doživljaj. U arhitekturi gradskog jezgra dominira barokni i secesijski stil, a u najreprezentativnije građevine, pored katoličke, spadaju zgrade pravoslavne crkve i Gradske kuće.

Ceo tekst možete pročitati na www.srbinside.rs

Komentari

Insta

buy inst followers | 04/08/2017, 13:32

Great things we can see here.Such greatthinhg you are doing.

Texas

DanielHeller | 26/06/2017, 08:06

Thank you for this wonderful blog. I seen this first time in this blog. It is really interesting. Keep sharing such new information. For academic help visit best essay writing service(https://www.writemyessayz.co/) site.

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb