srbinside

Namera nam je da kroz tekstove o zanimljivim i manje poznatim događajima, ukažemo na bogato kulturno-istorijsko nasleđe koje postoji na ovom tlu. Takođe, ne treba zaboraviti ljude sa naših prostora koji su se proslavili svojim otkrićima i ostavili trag u svetskoj nauci, kulturi, umetnosti..., a nepravedno su kod nas zapostavljeni. Mnogo je i onih koji i danas služe na čast Srbiji, ali se o njima, nažalost malo govori. Takvim, običnim ljudima koji imaju ideju, rade nešto korisno, lepo, humano... posvećen je ovaj blog. Osim divnih ljudi, u Srbiji ima i prelepih predela, sela, varošica kroz koja možemo da putujemo zajedno!

Tišina umesto dečje graje

srbinside | 22 Jul, 2013 13:11

Selo Jabuka nalazi se na pola puta između Prijepolja i Pljevalja, na samoj granici sa Crnom Gorom i najpoznatije je po Bošku Buhi, legendarnom partizanskom bombašu koji je ovde poginuo i po kome je nazvano ovdašnje turističko naselje sa oko 200 ležaja. Na žalost, objekat više ne radi, a memorijalni park sa bronzanim poprsjima devojčuraka i dečaka, spomenicima stradalima u Prvom i Drugom svetskom ratu, i od četnika i od partizana, prilično je zapušten.

Pola veka je u pastoralnom okruženju jabučkih gustih četinarskih šuma, cvetnih livada i polja heljde odzvanjala dečja graja. Bilo je ovo jedno od omiljenih mesta za rekreativnu nastavu učenika, kod spomenika Bošku Buhi svake godine sastajali su se pioniri iz cele Jugoslavije, a dok se gradila pruga Beograd-Bar ovde je bilo i veliko brigadirsko naselje. Mnogi su na Jabuci provodili zimski raspust, “ubijali” se od sankanja, jeli kajmak i čuveno jabučko kiselo mleko iz zemljanih posuda.

Ceo tekst možete pročitati na www.srbinside.rs

Komentari

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb