srbinside

Namera nam je da kroz tekstove o zanimljivim i manje poznatim događajima, ukažemo na bogato kulturno-istorijsko nasleđe koje postoji na ovom tlu. Takođe, ne treba zaboraviti ljude sa naših prostora koji su se proslavili svojim otkrićima i ostavili trag u svetskoj nauci, kulturi, umetnosti..., a nepravedno su kod nas zapostavljeni. Mnogo je i onih koji i danas služe na čast Srbiji, ali se o njima, nažalost malo govori. Takvim, običnim ljudima koji imaju ideju, rade nešto korisno, lepo, humano... posvećen je ovaj blog. Osim divnih ljudi, u Srbiji ima i prelepih predela, sela, varošica kroz koja možemo da putujemo zajedno!

Kako je terdžuman Sima dobio ulicu u Beogradu

srbinside | 03 Maj, 2013 15:48

Milorad Jovanović za Srbinside

Simina ulica u Beogradu jedna je od svega trideseset prestoničkih ulica koje nisu “prekrštene” od 1872. godine. U njoj se nalaze zgrade holandske ambasade, Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, Hram Svete Trojice, kub “The Tube” i galerija Atrijum, a naziv je dobila u spomen na bivšeg poštara Simu Nešića, poliglotu, koji je stradao u sukobu na Čukur – česmi.

Uroš Knežević, Sima Nešić, terdžuman, Narodni muzej, Beograd (Dalje)

Ita Rina: Ljubav jača od holivudske slave

srbinside | 30 April, 2013 13:14

Većina ljudi koji su čuli za Itu Rinu, o ovoj glumici znaju tek toliko koliko je potrebno za rešavanje ukrštenice. Ipak, ona je bila prva, a možda i najznačajnija međunarodna filmska diva sa prostora bivše Jugoslavije, koja je, osim u domaćoj, ostavila značajan trag u češkoj i nemačkoj kinematografiji.

Razglednica sa likom Ite Rine (Dalje)

Miodrag Lukić, hroničar dijaspore

srbinside | 26 April, 2013 18:17

Miodrag Lukić, rodom iz Lopara, koji u Švajcarskoj živi više od dve decenije i važi za našeg najplodnijeg pisca iz dijaspore, inače autor devet romana, bezbroj drama i nekoliko filmskih scenarija, postao je dostupan i nemačkoj čitalačkoj publici. Njegov roman Ajduk preveden je na nemački, a promocija ovog dela upriličena je 28. aprila u srpsko – švajcarskom pozorištu Duga u Vetingenu.

Miodrag Lukić sa suprugom Milenom (Dalje)

«Prethodni   1 2 3 ... 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 ... 31 32 33  Sledeći»
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb