srbinside

Namera nam je da kroz tekstove o zanimljivim i manje poznatim događajima, ukažemo na bogato kulturno-istorijsko nasleđe koje postoji na ovom tlu. Takođe, ne treba zaboraviti ljude sa naših prostora koji su se proslavili svojim otkrićima i ostavili trag u svetskoj nauci, kulturi, umetnosti..., a nepravedno su kod nas zapostavljeni. Mnogo je i onih koji i danas služe na čast Srbiji, ali se o njima, nažalost malo govori. Takvim, običnim ljudima koji imaju ideju, rade nešto korisno, lepo, humano... posvećen je ovaj blog. Osim divnih ljudi, u Srbiji ima i prelepih predela, sela, varošica kroz koja možemo da putujemo zajedno!

Kako se piše roman

srbinside | 24 April, 2013 08:48

Kako se piše roman, bila je tema interaktivne radionice u biblioteci “Milutin Bojić” u Beogradu, održane 23. aprila, povodom Svetskog dana knjige.  Srednjoškolci i studenti oduševili su publiku i gosta, pisca Krstu Popovskog, ne samo razložnim, vrlo zrelim pitanjima, opaskama, predlozima i komentarima, već i svojim delima.

Pisac Krsta Popovski i učesnici radionice u biblioteci Milutin Bojić (Dalje)

Prva razglednica na svetu

srbinside | 22 April, 2013 15:14

Prva razglednica u svetu štampana je 1871, u Beču, u „koprodukciji“ poručnika austrougarske vojske Petra Manojlovića, i našeg čuvenog književnika Jovana Jovanovića Zmaja, a poslata je u Sombor. Iz čitave serije ovih ilustrovanih dopisnica sačuvan je samo jedan primerak, koji je 1963. otkupio nepoznati belgijski kolekcionar, postavši tako vlasnik jednog od najvrednijih filatelističkih rariteta!

Prva razglednica poslata je iz Beča u Sombor (Dalje)

Dve zanimljive uspomene iz 1888. godine

srbinside | 18 April, 2013 15:32

Politika, Branislav Đ. Bujdić, 28. maj 1936.

„Srpske novine“ od 12. oktobra 1888. godine, donele su na prvoj strani jednu značajnu pretstavku kralja Milana, upućenu mitropolitu Srbije. Tom pretstavkom kralj traži da se, iz razloga u njoj navedenih, poništi brak između njega i kraljice Natalije. Ispod toga akta, u produženju je otštampano rešenje mitropolita Teodosija. Svojim blagoslovom on razrešava i razvodi brak, koji je po obredima pravoslavne crkve zaključen 5. oktobra 1875. godine, između kralja Milana I i Natalije rođene Keško i proglašava da taj brak više ne postoji. Sasvim kratka procedura! Bez konzistorije, koja se izjasnila nenadležnom za raspravu spora između visokih supružnika.

Kraljica Natalija Obrenović (Dalje)

«Prethodni   1 2 3 ... 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 ... 31 32 33  Sledeći»
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb