srbinside

Namera nam je da kroz tekstove o zanimljivim i manje poznatim događajima, ukažemo na bogato kulturno-istorijsko nasleđe koje postoji na ovom tlu. Takođe, ne treba zaboraviti ljude sa naših prostora koji su se proslavili svojim otkrićima i ostavili trag u svetskoj nauci, kulturi, umetnosti..., a nepravedno su kod nas zapostavljeni. Mnogo je i onih koji i danas služe na čast Srbiji, ali se o njima, nažalost malo govori. Takvim, običnim ljudima koji imaju ideju, rade nešto korisno, lepo, humano... posvećen je ovaj blog. Osim divnih ljudi, u Srbiji ima i prelepih predela, sela, varošica kroz koja možemo da putujemo zajedno!

"Venecija", kafana u kojoj je i Nušić ispijao špricere

srbinside | 08 April, 2013 10:05

Branislav Krivokapić za Srbinside

Nekad kultna zemunskih kafana “Venecija” već više od jednog veka prkosi konkurenciji. Po principu kiosk-restorana podigao ju je 1911. Franjo Štrajher, poreklom iz Detlingena kod Ulma. Hroničar Zemuna Branko Najhold zabeležio je da se Štrajherov predak Georg radi usavršavanja ribarskog zanata spustio splavom do Zemuna još krajem XVIII veka. Oženivši udovicu svog majstora postao je Zemunac čiji su se potomci sve manje bavili ribolovom, a sve više trgovinom, ugostiteljstvom i drugim poslovima.

 (Dalje)

Rimski bunar očarao Hičkoka

srbinside | 04 April, 2013 11:20

Više od dva veka o Rimskom bunaru na Beogradskoj tvrđavi, raspredaju se razne fantastične priče, ali se mnogi iznenade kada čuju da ovu građevinu nisu sagradili Rimljani, i da nije ni bunar u klasičnom smislu reči, već svojevrsna cisterna. Ipak, i danas deluje sablasno, tim pre što je skoro pet godina zatvoren za posetioce, jer je vlaga uništila elektroinstalacije. Za posetioce je bio otvoren od 2005. do 2008. godine, a pre toga je takođe godinama bio zatvoren. Zamislite, onda, koliko je mračno na mestu gde je tokom istorije usmrćeno najmanje tridesetak ljudi.

 (Dalje)

Dve reči

srbinside | 01 April, 2013 16:16

Venac, Velimir R. Rajić, 1911

Bilo je to za vreme jedne ne baš toliko slobodoumne vladavine u Srbiji. Kao i obično u takvim prilikama, živelo se, ozgo do dna društva, u večitome strahu i u večitoj laži: strah je izazivao laž, a laž je podržavala strah. Ljudi sa malo razvijenijom maštom, bez razlike položaja – razume se, što je položaj niži, tim je mašta bujnija – videli su, tada, na javi ono, što drugi, oni sa običnom maštom, ni u snu nisu pomislili.

Pošta Valjevo (Dalje)

«Prethodni   1 2 3 ... 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 ... 32 33 34  Sledeći»
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb