srbinside

Namera nam je da kroz tekstove o zanimljivim i manje poznatim događajima, ukažemo na bogato kulturno-istorijsko nasleđe koje postoji na ovom tlu. Takođe, ne treba zaboraviti ljude sa naših prostora koji su se proslavili svojim otkrićima i ostavili trag u svetskoj nauci, kulturi, umetnosti..., a nepravedno su kod nas zapostavljeni. Mnogo je i onih koji i danas služe na čast Srbiji, ali se o njima, nažalost malo govori. Takvim, običnim ljudima koji imaju ideju, rade nešto korisno, lepo, humano... posvećen je ovaj blog. Osim divnih ljudi, u Srbiji ima i prelepih predela, sela, varošica kroz koja možemo da putujemo zajedno!

Studenti iz Novog Pazara u Beogradu

srbinside | 23 Mart, 2013 22:56

Devedesetak studenata srpske književnost i jezika Državnog univerziteta iz Novog Pazara posetili su Beograd i razgovarali sa velikodostojnicima najvećih verskih zajednica. Na tribini pod nazivom „Susret dobre volje, razumevanja i tolerancije: ka multikulturalnom i međucivilizacijskom dijalogu”, održanoj u prostorijama Islamskog teološkog fakulteta, ovi mladi ljudi postavljali su pitanja o veri, braku, grehu…

 (Dalje)

Grupni portret s pljeskavicom

srbinside | 19 Mart, 2013 17:11

Branislav Krivokapić za Srbinside

Bezgranična, neponovljiva, nezaustavljiva ljubav prema mlevenom mesu i mirisu ćumura. Zalivena gutljajima mlakog piva ne plaši se ni kancera, ni Božjega suda. Kao ekipa kraj manastira Tronoša koja je zadimila pod drvetom na kom su monahinje napisale da paljenje vatre i roštiljanje zabranjeno.

Roštiljanje pored manastira Tronoša (Dalje)

Austrijski nišan preko Srbije na istok

srbinside | 17 Mart, 2013 20:43

Autor: Slobodan Kljajić

Uoči stogodišnjice Prvog svetskog rata, koji je počeo napadom austrougarske vojske na Srbiju 1914, u reviji Istorija, tokom narednih meseci, posebnu pažnju posvetićemo događajima koji su prethodili Velikom ratu, kako ga mnogi nazivaju. Uzroke rata opisivaćemo onako kako su se pojavljivali i kako su sve to videli, objasnili i ocenili naši i strani istoričari. I u ovoj drugoj priči u celosti se oslanjamo na našeg istaknutog istoričara Milorada Ekmečića i njegovu knjigu "Dugo kretanje između klanja i oranja - Istorija Srba u novom veku (1492- 1992)".

Hercegovci u zasedi (Dalje)

«Prethodni   1 2 3 ... 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 ... 32 33 34  Sledeći»
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb