srbinside

Namera nam je da kroz tekstove o zanimljivim i manje poznatim događajima, ukažemo na bogato kulturno-istorijsko nasleđe koje postoji na ovom tlu. Takođe, ne treba zaboraviti ljude sa naših prostora koji su se proslavili svojim otkrićima i ostavili trag u svetskoj nauci, kulturi, umetnosti..., a nepravedno su kod nas zapostavljeni. Mnogo je i onih koji i danas služe na čast Srbiji, ali se o njima, nažalost malo govori. Takvim, običnim ljudima koji imaju ideju, rade nešto korisno, lepo, humano... posvećen je ovaj blog. Osim divnih ljudi, u Srbiji ima i prelepih predela, sela, varošica kroz koja možemo da putujemo zajedno!

Najveći čoper u Evropi

srbinside | 15 Mart, 2013 13:40

U susret 7. Međunarodnom sajmu motocikala i bicikala (22. 03. 2013 - 31. 03. 2013) 

Žarko Solomun – Žarac (52) iz Elemira, jedan od najstarijih članova moto kluba "Arhangel", vlasnik je najvećeg čopera u Evropi. Njegova "grdosija" ima viljušku dugačku 117 centimetara, rezervoar kapaciteta 33 litra, međuosovinsko rastojanje od 2,27 metara i ukupnu dužinu od preko tri metra. Žarko ga nije napravio iz hira, već po meri – naš sagovornik je, naime, visok 190 centimetara i težak oko 100 kilograma.

Žarko Solomun - Žarac, vlasnik najvećeg čopera u Evropi (Dalje)

Samson Černov, ruski fotograf koji je zadužio Srbiju

srbinside | 11 Mart, 2013 17:32

Milorad Jovanović za Srbinside

Ako prelistamo fotografije, razglednice ili ilustracije iz perioda Balkanskih i Prvog svetskog rata, sa motivima iz Srbije ili srpske vojske, susrešćemo imena srpskih ratnih fotografa i ratnih slikara, pre svih Riste Marjanovića, a onda i vojnog sveštenika Šukovića ili Vladimira Becića...Ređe ćemo susresti ime Samsona Černova, koji je snimio, možda, najviše fotografija, uradio veliki broj umetničkih slika i snimio nekoliko dokumentarnih filmova.

Srpski vojnik Dragutin Matić, fotografija sa njegovim likom često je nazivana Oko sokolovo. Razglednica sa izložbe u Njujorku (Milorad Jovanović, privatna kolekcija) (Dalje)

Jedina Srpkinja koja je preplovila Atlantik

srbinside | 08 Mart, 2013 22:20

Verica Kresojević jedina je žena iz Srbije koja je, krenuvši sa Savskog pristaništa u Beogradu, porodičnim brodom preplovila Atlantik, gotovo godinu dana provela na raznim “svetskim” vodama i prešla 22.000 kilometara. Istina, ona je “samo”  kopilot i jedan od ukupno dva člana posade broda “Nikola Tesla” koji je napravio njen muž Branko, ujedno kapetan ove lađe, ali, pošto bi bez njene pomoći ekspedicija teško uspela, tekst posvećujemo njoj. Bar danas, na praznik žena!

Verica i Branko (prvi s leva) na svom brodu u Americi (foto: srpskatelevizija.com) (Dalje)

«Prethodni   1 2 3 ... 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 ... 32 33 34  Sledeći»
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb