srbinside

Namera nam je da kroz tekstove o zanimljivim i manje poznatim događajima, ukažemo na bogato kulturno-istorijsko nasleđe koje postoji na ovom tlu. Takođe, ne treba zaboraviti ljude sa naših prostora koji su se proslavili svojim otkrićima i ostavili trag u svetskoj nauci, kulturi, umetnosti..., a nepravedno su kod nas zapostavljeni. Mnogo je i onih koji i danas služe na čast Srbiji, ali se o njima, nažalost malo govori. Takvim, običnim ljudima koji imaju ideju, rade nešto korisno, lepo, humano... posvećen je ovaj blog. Osim divnih ljudi, u Srbiji ima i prelepih predela, sela, varošica kroz koja možemo da putujemo zajedno!

Iz stare štampe: Besmrtna varoš

srbinside | 10 Februar, 2013 13:16

Politika, Dimitrije C. Đorđević

Lazarevac, 26. avgusta 1922

Prestonica velike ujedinjene kraljevine Eshaes, koja je poznata sa svoga velikog i nesrazmernog mortaliteta, treba da se pokloni pred jednim malim sreskim mestom u svome okrugu – pred besmrtnim Lazarevcem. Jest... besmrtnim. Jer, treba znati da se danas navršilo ravno dva meseca, kako u Lazarevcu nije umro nijedan čovek, nijedna žena, nijedno dete. Šta više, niko nije ni – pokušavao da umre...

 

Lazarevac (Dalje)

Subotica kao Barselona

srbinside | 07 Februar, 2013 19:23

Subotica je krajem prošlog meseca primljena u Mrežu gradova secesije, čime je dobijena potvrda o značaju subotičke baštine na evropskom nivou, a ovaj srpski dragulj se tako pridružio gradovima poput Brisela, Barselone, Beča, Glazgova… koji upravo na toj osnovi razvijaju turizam i međusobnu saradnju.

Gradska kuća i plava fontana (Dalje)

Srpski slikar inspirisao Dalija

srbinside | 06 Februar, 2013 10:53

Posvećeno Miodragu Cakiću (1964 – 2011)

Salvador Dali, jedan od najznačajnijih umetnika 20. veka, pokupio je ideju za jednu svoju sliku od srpskog nadrealističkog slikara Stevana Živadinovića Bora. Reč je o „Meditaciji o harfi“ iz 1933, koja ima više zajedničkih elemenata sa Borovom slikom „Edip u prostoru“, naslikanom tri godine ranije (1930). Da to teško može biti slučajnost govori i podatak da su se dvojica umetnika lično poznavali i vodili intenzivnu višegodišnju prepisku.

Meditacija o harfi, Dalijeva slika iz 1933 (Dalje)

«Prethodni   1 2 3 ... 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 ... 32 33 34  Sledeći»
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb