srbinside

Namera nam je da kroz tekstove o zanimljivim i manje poznatim događajima, ukažemo na bogato kulturno-istorijsko nasleđe koje postoji na ovom tlu. Takođe, ne treba zaboraviti ljude sa naših prostora koji su se proslavili svojim otkrićima i ostavili trag u svetskoj nauci, kulturi, umetnosti..., a nepravedno su kod nas zapostavljeni. Mnogo je i onih koji i danas služe na čast Srbiji, ali se o njima, nažalost malo govori. Takvim, običnim ljudima koji imaju ideju, rade nešto korisno, lepo, humano... posvećen je ovaj blog. Osim divnih ljudi, u Srbiji ima i prelepih predela, sela, varošica kroz koja možemo da putujemo zajedno!

Mir Jam: Sezona lova na muževe

srbinside | 04 Februar, 2013 10:35

Marko Ristić za Srbinside

“Svaka divljač ima sezonu lova, a za divljač koja se zove muž najbolja je zima. Zimi je žena tu da mu pruži toplu udobnost kuće, da ga sačeka u toploj sobi, da mu spremi toplu vodu. Muškarca sve to raznežava. Oni tek zimi osete kako je dosadan momački život. Hladna soba, gazdarica koja štedi svoja drva ili krade njegova, kašalj koji ga muči, a niko da ga posavetuje, hladna postelja...tada je za gospođice najpogodniji trenutak...”

Milica Jakovljević, poznatija kao Mir Jam, rođena je sestra pisca "Srpske trilogije" Stevana Jakovljevića (Dalje)

Prvu kafanu u Beču otvorio Somborac

srbinside | 02 Februar, 2013 22:16

Prvu kafanu u Beču, tačnije celoj srednjoj Evropi, otvorio je Somborac Franjo Đuro Kolčić, i to, pre svega, zahvaljujući svojoj pronicljivosti. Neposredno pre toga on je takoreći spasao ovaj grad od Osmanlija, odigravši jednu od ključnih uloga tokom Druge turske opsade 1683. godine.

Franjo Đuro Kolčić (Dalje)

Miljan Bjeletić: Srbin na kineskoj marki

srbinside | 28 Januar, 2013 22:16

Kada je pre više od 20 godina Miljan Bjeletić vežbao prve akorde na harmonici nije mogao ni da pretpostavi da će ga jednog dana baš taj instrument dovesti do svetske muzičke elite, a još manje, da će mu se lik naći na poštanskoj marki, pa još kineskoj!

On je jedini Srbin kome je, posle našeg čuvenog glumca Velimira Bate Živojinovića, ukazana takva čast.

 (Dalje)

«Prethodni   1 2 3 ... 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 ... 32 33 34  Sledeći»
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb