srbinside

Namera nam je da kroz tekstove o zanimljivim i manje poznatim događajima, ukažemo na bogato kulturno-istorijsko nasleđe koje postoji na ovom tlu. Takođe, ne treba zaboraviti ljude sa naših prostora koji su se proslavili svojim otkrićima i ostavili trag u svetskoj nauci, kulturi, umetnosti..., a nepravedno su kod nas zapostavljeni. Mnogo je i onih koji i danas služe na čast Srbiji, ali se o njima, nažalost malo govori. Takvim, običnim ljudima koji imaju ideju, rade nešto korisno, lepo, humano... posvećen je ovaj blog. Osim divnih ljudi, u Srbiji ima i prelepih predela, sela, varošica kroz koja možemo da putujemo zajedno!

Žrnov pao zbog mauzoleja na Avali

srbinside | 17 Januar, 2013 18:49

Ovaj tekst je urađen na predlog čitaoca Miljuša od 14.01.2013 (http://srbinside.blog.rs/blog/srbinside/zanimljivosti/2013/01/12/najveca-slika-u-srbiji#comments)

Branislav Krivokapić za Srbinside

Ispod zidina Žrnova na Avali, srednjovekovne srpske tvđave podignute na temeljima nekadašnje rimske utvrde, godine 1915. poginuo je petanestogodišnji dečak. Sahranili su ga Nemci i na drvenom krstu napisali: „Ein unbekannter serbischer Soldat.“ Posle oslobođenja meštani obližnjeg sela podigli su spomenik od kamena na kom su urezane reči: „Ovde počiva nepozanti srpski vojnik”. A onda je 1934. kralj Aleksandrar I Karađorđević odlučio da se Žrnov minira i na njegovom mestu podigne Spomenik Neznanom junaku.

Na ovom mestu ranije se nalazila srednjevekovna srpska tvrđava podignuta na temeljima nekadašnje rimske utvrde (Dalje)

Koliko je koštala kajgana Svetog Petra

srbinside | 15 Januar, 2013 13:31

Pijan kao majka, nabiti rogove, dobiti korpu, košta ga kao svetog Petra kajgana, plava krv, kad na vrbi rodi grožđe, ostati na cedilu, španska sela... Iako fraze često upotrebljavamo u govoru i znamo dobro šta one danas znače, retko kada se zapitamo zašto se baš tako kaže, to jest kako su ti izrazi nastali. Za većinu nas, sve su to stvarno – španska sela.

 "Rogonja" (Dalje)

Najveća slika u Srbiji

srbinside | 12 Januar, 2013 23:39

Slika "Bitka kod Sente", mađarskog umetnika nemačkog porekla Ferenca Ajzenhuta, najveće je ulje na platnu ne samo u Srbiji, već i na prostoru bivše Jugoslavije. Računajući i pozlaćeni ram, koji je takođe umetničko delo, ova slika, dimenzija 7x4 metara, zauzima površinu od 40 kvadrata! Izložena je u zgradi somborske Skupštine opštine, koju Somborci i danas nazivaju Županija, a za 110 godina, koliko se tamo nalazi, nijednom nije restaurirana.

Slika "Bitka kod Sente" najveće je ulje na platnu u Srbiji (Dalje)

«Prethodni   1 2 3 ... 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 ... 32 33 34  Sledeći»
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb