srbinside

Namera nam je da kroz tekstove o zanimljivim i manje poznatim događajima, ukažemo na bogato kulturno-istorijsko nasleđe koje postoji na ovom tlu. Takođe, ne treba zaboraviti ljude sa naših prostora koji su se proslavili svojim otkrićima i ostavili trag u svetskoj nauci, kulturi, umetnosti..., a nepravedno su kod nas zapostavljeni. Mnogo je i onih koji i danas služe na čast Srbiji, ali se o njima, nažalost malo govori. Takvim, običnim ljudima koji imaju ideju, rade nešto korisno, lepo, humano... posvećen je ovaj blog. Osim divnih ljudi, u Srbiji ima i prelepih predela, sela, varošica kroz koja možemo da putujemo zajedno!

Antiminsi, pokretni oltari

srbinside | 06 Januar, 2013 13:50

Antimins je četvorougaono platno, obično laneno, u kome su ušivene mošti hrišćanskih mučenika ili svetitelja, i koje zamenjuje časnu trpezu, pa se na njemu može vršiti bogosluženje i van crkve. Najkraće rečeno, to je neka vrsta pokretnog oltara. Najveća kolekcija antiminsa u Srbiji nalazi se u Muzeju Srpske pravoslavne crkve, u zgradi Patrijaršije, i čini je više od 300 antiminsa iz svih krajeva naše zemlje i inostranstva. Najstariji među njima potiče iz 1564. godine, iz okoline Prizrena, i šifrovan je, a bogoslužbeni kriptogrami koji se na njemu nalaze do danas nisu potpuno rastumačeni.

Najstariji antimins iz zbirke Muzeja SPC iz 1564, okolina Prizrena (Dalje)

"Karađorđa" tražili šest decenija

srbinside | 04 Januar, 2013 21:11

Pronalazak kopije prvog srpskog i balkanskog filma, „Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa“ iz 1911, najveće je otkriće u dosadašnjoj istoriji Jugoslovenske kinoteke. Potraga za ovim filmom trajala je skoro šest decenija, sve dok ga 2003, u Austrijskom filmskom arhivu, nije pronašao Aleksandar Saša Erdeljanović, upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke. Erdeljanović je tada, pored „Karađorđa“, identifikovao i drugi srpski igrani film, „Ulrih Celjski i Vladisav Hunjadi“, kao i skoro dvadesetak dokumentaraca prvog srpskog producenta Svetozara Botorića, za koje se takođe verovalo da su definitivno izgubljeni.

Scena iz filma "Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa" (Dalje)

Kako smo se izborili za državnu zastavu

srbinside | 02 Januar, 2013 10:50

Srpsku trobojku su sredinom 19. veka krasile, ili, bolje rečeno, „ružile“, ne jedna, već četiri zvezde! Ove zvezde bile su oznake vazalstva prema Turskoj i zadržale su se na našoj zastavi sve do Berlinskog kongresa (1878), kada je Srbiji priznata nezavisnost, a državna zastava dobila sadašnji izgled.

Trobojka

U suštini, borba za zastavu moderne srpske države počela je još tridesetih godina 19. veka, na inicijativu Kneza Miloša Obrenovića. Prvi uspeh u tom smislu bio je Sretenjski ustav (1835), kojim je naša zastava, po ugledu na holandsku, određena kao trobojka – bila je crveno, belo, plava. (Dalje)

«Prethodni   1 2 3 ... 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 ... 32 33 34  Sledeći»
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb