srbinside

Namera nam je da kroz tekstove o zanimljivim i manje poznatim događajima, ukažemo na bogato kulturno-istorijsko nasleđe koje postoji na ovom tlu. Takođe, ne treba zaboraviti ljude sa naših prostora koji su se proslavili svojim otkrićima i ostavili trag u svetskoj nauci, kulturi, umetnosti..., a nepravedno su kod nas zapostavljeni. Mnogo je i onih koji i danas služe na čast Srbiji, ali se o njima, nažalost malo govori. Takvim, običnim ljudima koji imaju ideju, rade nešto korisno, lepo, humano... posvećen je ovaj blog. Osim divnih ljudi, u Srbiji ima i prelepih predela, sela, varošica kroz koja možemo da putujemo zajedno!

Filmovi koji su gledani tokom nemačke okupacije

srbinside | 16 Decembar, 2012 19:46

U Beogradu je tokom nemačke okupacije posećenost bioskopa bila nekoliko puta veća od sadašnje, iako je prestonica imala tek oko 250.000 stanovnika. Najveći deo repertoara činili su nemački, mađarski i italijanski filmovi, a najgledaniji film je bio „Zlatni grad“, melodrama čuvenog nacističkog reditelja Fajta Harlana, koju je pogledao skoro svaki drugi Beograđanin. U tom periodu snimljen je samo jedan domaći film – „Nevinost bez zaštite“, a među gledanijima su bili i filmovi sa Svetislavom Ivanom Petrovićem, prvim glumcem našeg porekla koji je ostvario veliku međunarodnu karijeru.

Nevinost bez zaštite, jedini srpski film snimljen tokom okupacije (Dalje)

Vitlejemska ikona „Tajna večera“: Od Oplenca do Geringa i nazad

srbinside | 14 Decembar, 2012 18:46

Ikona od sedefa „Tajna večera“, poklon jerusalimskog patrijarha Damjana kralju Aleksandru Karađorđeviću, jedna je od mnogih dragocenosti ukradenih iz naše zemlje tokom Drugog svetskog rata, ali i jedna od retkih koje su vraćene. Ovo neprocenjivo umetničko delo preneto je u Nemačku po nalogu Hermana Geringa, a zatim smeštena u njegovu vilu, gde je ostala do kraja rata. Na Oplenac je vraćena 1947, pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima, zaslugom agenata OZN – e, i tamo se i danas čuva.

Ikona Tajna večera (Dalje)

Najjužnija druidska pećina na svetu

srbinside | 12 Decembar, 2012 16:19

Druidska pećina na Velikom Vetrenu, najvišem vrhu planine Juhor, jedina je takva građevina u jugoistočnoj i najvećem delu srednje Evrope. Otkrivena je 1999. godine, nedugo nakon što su u blizini tog mesta pronađeni ostaci keltskog utvrđenja iz 1. veka pre naše ere. Iako se prvobitno pretpostavljalo da je reč o sakralnom objektu, odnosno grobnici ili hramu, tek pre par godina je utvrđeno u koje svrhe je pećina zapravo korišćena, otkriva profesor doktor Milorad Stojić iz Arheološkog instituta u Beogradu, koji je za njega najzaslužniji.

Druidska pećina na Juhoru ulaz (Dalje)

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb