srbinside

Namera nam je da kroz tekstove o zanimljivim i manje poznatim događajima, ukažemo na bogato kulturno-istorijsko nasleđe koje postoji na ovom tlu. Takođe, ne treba zaboraviti ljude sa naših prostora koji su se proslavili svojim otkrićima i ostavili trag u svetskoj nauci, kulturi, umetnosti..., a nepravedno su kod nas zapostavljeni. Mnogo je i onih koji i danas služe na čast Srbiji, ali se o njima, nažalost malo govori. Takvim, običnim ljudima koji imaju ideju, rade nešto korisno, lepo, humano... posvećen je ovaj blog. Osim divnih ljudi, u Srbiji ima i prelepih predela, sela, varošica kroz koja možemo da putujemo zajedno!

Lična asistentkinja trogodišnjeg Noleta

srbinside | 05 Decembar, 2012 14:02

Trogodišnji Nole je jedno od tek nekoliko dece u Srbiji koja imaju personalnog asistenta. On je dete sa posebnim potrebama i ide u vrtić sa tridesetak vršnjaka, a da se uklopi u sredinu pomaže mu defektolog oligofrenolog Olivera Radaković. Do pre šest meseci Nole je bio potpuno zatvoren u svoj svet i nije primećivao nikoga iz okoline, ali je od tada, zahvaljujući Oliveri i pozitivnom uticaju dece sa kojom boravi, mnogo napredovao.

- Prva dva meseca, Nole me nije ni primećivao. Prvi pomak bio je kada me je jednog dana, pre spavanja u vrtiću, pogledao, da vidi ko sam. Bilo je dirljivo i kada su u vrtić došle Noletova majka i starija sestra, obe sa suzama u očima, jer je Nole prvi put zagrlio svoju sestru. (Dalje)

Majstor Rade popravio više od 5.000 bicikala

srbinside | 05 Decembar, 2012 13:51

Kao i vozačima automobila, tako je i biciklistima teško da nađu dobrog servisera, a kada ga nađu, ostaju mu verni godinama. Jedan od takvih majstora je i Radoje Rade Mimović (50), što nam je bilo jasno i pre nego što smo ušli u njegovu radnju na Banovom brdu. Jer, od pet, šest bicikala koje je trebalo da opravi tog dana, bar dva su vredela po oko 500 evra, a vlasnici takvih dvotočkaša  – od onih koji izvozaju kudikamo više od tri kruga na Adi Ciganliji, svoje „ljubimce“ ne poveravaju baš svakome.

 (Dalje)

Acula, srpski ratni konj

srbinside | 02 Decembar, 2012 13:20

Priča o konju Aculi iz mačvanskog sela Uzveće po mnogo čemu podseća na scenario filma Stivena Spilberga, „Ratni konj“, tako da se može reći da „i mi konja za priču imamo“. Štaviše, Aculina ratna odiseja je kudikamo dramatičnija od one prikazane u filmu, jer je sa svojim vlasnikom prošao sito i rešeto ratova od 1912. do 1918, uključujući i povlačenje preko Albanije. Doživeo je duboku starost i sahranjen uz sve vojničke počasti.

Ova veličanstvena životinja pripadala je Dragomiru Rajiću (1886 – 1974), zemljoradniku iz sela Uzveće, udaljenom petnaestak kilometara od Šapca. Bio je to snažan jahaći konj, sjajne crne dlake, o kome je Dragomir brinuo od kako se radio, pa se među njima vrlo rano uspostavila čvrsta veza.

Dragomir Rajić, Aculin vlasnik (Dalje)

«Prethodni   1 2 3 ... 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33  Sledeći»
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb