srbinside

Namera nam je da kroz tekstove o zanimljivim i manje poznatim događajima, ukažemo na bogato kulturno-istorijsko nasleđe koje postoji na ovom tlu. Takođe, ne treba zaboraviti ljude sa naših prostora koji su se proslavili svojim otkrićima i ostavili trag u svetskoj nauci, kulturi, umetnosti..., a nepravedno su kod nas zapostavljeni. Mnogo je i onih koji i danas služe na čast Srbiji, ali se o njima, nažalost malo govori. Takvim, običnim ljudima koji imaju ideju, rade nešto korisno, lepo, humano... posvećen je ovaj blog. Osim divnih ljudi, u Srbiji ima i prelepih predela, sela, varošica kroz koja možemo da putujemo zajedno!

Kraljev sto, Dušanov vidikovac (Divčibare I)

srbinside | 03 Jul, 2013 12:02

Ako čovek zasedne na Kraljev sto, oči mu sigurno neće ostati gladne. Pred njim je bogata „trpeza“. Jer, tu, sa najvišeg vrha planine Maljen (1.103 metara), udaljenog od Divčibara oko četiri kilometara, puca pogled na sela, livade i šumadijske planine, sve do Kopaonika: Medvednik, Jablanik, Povlen, Zlatibor, Taru, čak i Avalu. Zaista kraljevski!

Najviši vrh planine Maljen, Kraljev sto: Vide se Medvednik, Jablanik, Povlen, Zlatibor, Tara, čak i Avala (Dalje)

Negotinska naučnica, austrijski izaslanik u sedištu EU

srbinside | 30 Jun, 2013 11:00

Dok je u Srbiji uglavnom poznata kao supruga šahovskog velemajstora i nekadašnjeg prvog šahiste bivše Jugoslavije Petra Popovića, Negotinka dr Gordana Popović je van granica naše zemlje poznatija po svojoj blistavoj naučničkoj karijeri. Profesor na Tehničkom fakultetu u Beču, Gordana je izaslanik Austrije u Evropskom Savetu za nauku i istraživanje u Briselu, zadužena za koordinaciju tima za budžetiranje projekata za program IDEAS (resor nauke i tehnologije), na kome su angažovani dobitnici Nobelove nagrade za fiziku, hemiju, medicinu i ekonomiju, a čiji je budžet 7,5 milijardi evra.

Dr Gordana Popović  (Dalje)

Dunav "teče" Knezom

srbinside | 25 Jun, 2013 14:32

Glavnom beogradskom štraftom ovih dana „teče“ Dunav! Tačnije, na samom početku Knez Mihajlove ulice postavljeni su panoi sa izuzetnim fotografijama Dunava i priobalja koje je uradio naš čuveni fotograf Dragoljub Zamurović.  Ova izložba deo je manifestacije “Ja volim Dunav”, kojom Centar za promociju nauke obeležava međunarodni Dan Dunava i koja će trajati do 30. juna.

 (Dalje)

«Prethodni   1 2 3 4 5 6 7 8 ... 32 33 34  Sledeći»
 
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb