srbinside

Namera nam je da kroz tekstove o zanimljivim i manje poznatim događajima, ukažemo na bogato kulturno-istorijsko nasleđe koje postoji na ovom tlu. Takođe, ne treba zaboraviti ljude sa naših prostora koji su se proslavili svojim otkrićima i ostavili trag u svetskoj nauci, kulturi, umetnosti..., a nepravedno su kod nas zapostavljeni. Mnogo je i onih koji i danas služe na čast Srbiji, ali se o njima, nažalost malo govori. Takvim, običnim ljudima koji imaju ideju, rade nešto korisno, lepo, humano... posvećen je ovaj blog. Osim divnih ljudi, u Srbiji ima i prelepih predela, sela, varošica kroz koja možemo da putujemo zajedno!

Majstor Rade popravio više od 5.000 bicikala

srbinside | 05 Decembar, 2012 13:51

Kao i vozačima automobila, tako je i biciklistima teško da nađu dobrog servisera, a kada ga nađu, ostaju mu verni godinama. Jedan od takvih majstora je i Radoje Rade Mimović (50), što nam je bilo jasno i pre nego što smo ušli u njegovu radnju na Banovom brdu. Jer, od pet, šest bicikala koje je trebalo da opravi tog dana, bar dva su vredela po oko 500 evra, a vlasnici takvih dvotočkaša  – od onih koji izvozaju kudikamo više od tri kruga na Adi Ciganliji, svoje „ljubimce“ ne poveravaju baš svakome.

 (Dalje)

Acula, srpski ratni konj

srbinside | 02 Decembar, 2012 13:20

Priča o konju Aculi iz mačvanskog sela Uzveće po mnogo čemu podseća na scenario filma Stivena Spilberga, „Ratni konj“, tako da se može reći da „i mi konja za priču imamo“. Štaviše, Aculina ratna odiseja je kudikamo dramatičnija od one prikazane u filmu, jer je sa svojim vlasnikom prošao sito i rešeto ratova od 1912. do 1918, uključujući i povlačenje preko Albanije. Doživeo je duboku starost i sahranjen uz sve vojničke počasti.

Ova veličanstvena životinja pripadala je Dragomiru Rajiću (1886 – 1974), zemljoradniku iz sela Uzveće, udaljenom petnaestak kilometara od Šapca. Bio je to snažan jahaći konj, sjajne crne dlake, o kome je Dragomir brinuo od kako se radio, pa se među njima vrlo rano uspostavila čvrsta veza.

Dragomir Rajić, Aculin vlasnik (Dalje)

Od filmske trake pravili smo patike

srbinside | 01 Decembar, 2012 12:48

U Košutnjaku, u sedam ukopanih bunkera Arhiva Jugoslovenske kinoteke, nalazi se najveća kolekcija nitratnih filmova na Balkanu koju čini između 10 i 15 hiljada naslova snimljenih do sredine 20. veka. Iako (samo)zapaljivi sadržaj ove sedmodelne „vremenske kapsule“ još uvek nije u potpunosti proučen, za značajan broj filmova koji su tu pohranjeni već je utvrđeno da su jedine poznate ili najbolje očuvane kopije na svetu.

Magacini za čuvanje zapaljivih filmova u Arhivu Jugoslovenske kinoteke u Košutnjaku (Dalje)

«Prethodni   1 2 3 ... 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34  Sledeći»
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb