srbinside

Namera nam je da kroz tekstove o zanimljivim i manje poznatim događajima, ukažemo na bogato kulturno-istorijsko nasleđe koje postoji na ovom tlu. Takođe, ne treba zaboraviti ljude sa naših prostora koji su se proslavili svojim otkrićima i ostavili trag u svetskoj nauci, kulturi, umetnosti..., a nepravedno su kod nas zapostavljeni. Mnogo je i onih koji i danas služe na čast Srbiji, ali se o njima, nažalost malo govori. Takvim, običnim ljudima koji imaju ideju, rade nešto korisno, lepo, humano... posvećen je ovaj blog. Osim divnih ljudi, u Srbiji ima i prelepih predela, sela, varošica kroz koja možemo da putujemo zajedno!

Da mogu opet da biram ostao bih u Holandiji

srbinside | 29 Novembar, 2012 00:24

Ne pitajte šta vaša zemlja može da učini za vas, nego šta vi možete da učinite za svoju zemlju. To je bio moto Velimira Stevanovića (67), visokokvalifikovanog metalobušača, o kome su sredinom osamdesetih godina prošloga veka pisale novine, jer je kao najbolji radnik u Fabrici alatnih mašina „Ivo Lola Ribar“ u Železniku, imao veću platu i od direktora.

Velimir Stevanović sa suprugom Verom i novinama iz 1985 u kojima su pisali o njemu, pogledajte naslove (Dalje)

Lečenje golotinjom

srbinside | 28 Novembar, 2012 20:24

Od kraja 19. veka do početka Prvog svetskog rata u Vršcu je delovalo Drušvo za čuvanje zdravlja i prirodno lečenje, koje je okupljalo pristalice učenja Arnolda Riklija, jednog od pionira naturopatije, grane alternativne medicine koja lečenje zasniva na isceljujućoj moći sunca, vazduha i vode. „Riklijaneri“ su odbacivali lečenje lekovima, deo njihove „redovne terapije“ bio je da razodeveni šetaju Vršačkim bregom, zbog čega su „boli oči“ puritanski nastrojenim sugrađanima, a upamćeni su i po tome što su osnovali prvi sanatorijum u Vršcu, u kome je danas smešteno jedno odeljenje Gradske bolnice.

Riklijaneri su tretman počinjali tako što su pre svitanja u kupaćim gaćama izlazili na greben, da „upijaju“ prve zrake jutarnjeg sunca i udišu jutarnji vazduh (Dalje)

Španska korida na Tašmajdanu

srbinside | 28 Novembar, 2012 19:55

Popodne 2. oktobra 1971. godine, na stadionu „Tašmajdan“ u Beogradu, održana je prava španska korida, prvi i jedini put u nekoj evropskoj državi van Iberijskog poluostrva! Glavna zvezda tog „krvavog spektakla“ bio je Luis Migel Domingin, jedan od najboljih španskih matadora prošlog veka, čije je majstorije opisao Ernest Hemingvej u knjizi „Opasno leto“. Iako više nije bio u punoj snazi, Domingin je u dramatičnoj borbi na Tašu, sa povređenom rukom, ubio dva bika, za šta je nagrađen parom ušiju, a jednog od njih je kasnije, zajedno sa domaćinima, pojeo u Skadarliji!

 Prema proceni medija, u publici na stadionu „Tašmajdan“ tog dana je bilo oko 5.000 ljudi (Dalje)

«Prethodni   1 2 3 ... 26 27 28 29 30 31 32 33  Sledeći»
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb