srbinside

Namera nam je da kroz tekstove o zanimljivim i manje poznatim događajima, ukažemo na bogato kulturno-istorijsko nasleđe koje postoji na ovom tlu. Takođe, ne treba zaboraviti ljude sa naših prostora koji su se proslavili svojim otkrićima i ostavili trag u svetskoj nauci, kulturi, umetnosti..., a nepravedno su kod nas zapostavljeni. Mnogo je i onih koji i danas služe na čast Srbiji, ali se o njima, nažalost malo govori. Takvim, običnim ljudima koji imaju ideju, rade nešto korisno, lepo, humano... posvećen je ovaj blog. Osim divnih ljudi, u Srbiji ima i prelepih predela, sela, varošica kroz koja možemo da putujemo zajedno!

Lečenje golotinjom

srbinside | 28 Novembar, 2012 20:24

Od kraja 19. veka do početka Prvog svetskog rata u Vršcu je delovalo Drušvo za čuvanje zdravlja i prirodno lečenje, koje je okupljalo pristalice učenja Arnolda Riklija, jednog od pionira naturopatije, grane alternativne medicine koja lečenje zasniva na isceljujućoj moći sunca, vazduha i vode. „Riklijaneri“ su odbacivali lečenje lekovima, deo njihove „redovne terapije“ bio je da razodeveni šetaju Vršačkim bregom, zbog čega su „boli oči“ puritanski nastrojenim sugrađanima, a upamćeni su i po tome što su osnovali prvi sanatorijum u Vršcu, u kome je danas smešteno jedno odeljenje Gradske bolnice.

Riklijaneri su tretman počinjali tako što su pre svitanja u kupaćim gaćama izlazili na greben, da „upijaju“ prve zrake jutarnjeg sunca i udišu jutarnji vazduh (Dalje)

Španska korida na Tašmajdanu

srbinside | 28 Novembar, 2012 19:55

Popodne 2. oktobra 1971. godine, na stadionu „Tašmajdan“ u Beogradu, održana je prava španska korida, prvi i jedini put u nekoj evropskoj državi van Iberijskog poluostrva! Glavna zvezda tog „krvavog spektakla“ bio je Luis Migel Domingin, jedan od najboljih španskih matadora prošlog veka, čije je majstorije opisao Ernest Hemingvej u knjizi „Opasno leto“. Iako više nije bio u punoj snazi, Domingin je u dramatičnoj borbi na Tašu, sa povređenom rukom, ubio dva bika, za šta je nagrađen parom ušiju, a jednog od njih je kasnije, zajedno sa domaćinima, pojeo u Skadarliji!

 Prema proceni medija, u publici na stadionu „Tašmajdan“ tog dana je bilo oko 5.000 ljudi (Dalje)

Akademija za slepe guslare

srbinside | 24 Novembar, 2012 22:18

Pre nego što je Vuk Karadžić zapisao naše epske pesme, ali i kasnije, srpsku pesničku tradiciju baštinili su i stvarali slepi guslari. U to vreme, jedan od guslarskih centara bio je i sremački grad Irig, gde je od 16. do početka 19. veka delovala takozvana „slepačka akademija“. Bila je to svojevrsna škola za slepe guslare, koji su među sobom govorili tajnim „gegavačkim“ jezikom iz kojeg su nam ostale neke reči koje i danas koristimo.

Centar Iriga 1903. godine, jedan od guslarskih centara gde je od 16. do početka 19. veka delovala takozvana Slepačka akademija (Dalje)

«Prethodni   1 2 3 ... 27 28 29 30 31 32 33 34  Sledeći»
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb