srbinside

Namera nam je da kroz tekstove o zanimljivim i manje poznatim događajima, ukažemo na bogato kulturno-istorijsko nasleđe koje postoji na ovom tlu. Takođe, ne treba zaboraviti ljude sa naših prostora koji su se proslavili svojim otkrićima i ostavili trag u svetskoj nauci, kulturi, umetnosti..., a nepravedno su kod nas zapostavljeni. Mnogo je i onih koji i danas služe na čast Srbiji, ali se o njima, nažalost malo govori. Takvim, običnim ljudima koji imaju ideju, rade nešto korisno, lepo, humano... posvećen je ovaj blog. Osim divnih ljudi, u Srbiji ima i prelepih predela, sela, varošica kroz koja možemo da putujemo zajedno!

Tatari, srpska verzija Poni ekspresa

srbinside | 22 Jun, 2013 09:59

Srpski pandan jahačima „Poni ekspresa“ bili su tatari, kuriri koji su na konjima prenosili diplomatsku poštu između Beograda i Carigrada. I dok je priča o „Poni ekspresu“, mada je postojao svega 18 meseci, manje – više poznata u celom svetu, tatari su, sa istorijom od bezmalo 500 godina, skoro zaboravljeni i u Srbiji.

Bez obzira i na to što su, za razliku od jahača „Poni ekspresa“, koji su se po principu štafete, menjali na svakih 120 do 160 kilometara, jahali i preko 900 kilometara bez odmora.

Tatarin i surudžija (Dalje)

Sarma u avgustu

srbinside | 15 Jun, 2013 08:59

Iako poznatija kao skijaški centar i idealno mesto za zimovanje, Stara planina u istočnoj Srbiji još je primamljivija kad u julu i avgustu “upeče”. A kad stignete do Babinog Zuba, predela u podnožju istoimenog vrha visokog 1.780 metara, ubrzo ćete zaboraviti gradsku buku, nervozu i vrelinu.

 (Dalje)

Obrad Simić, od diplomate do portira

srbinside | 11 Jun, 2013 11:35

U filmu o neobičnim – običnim Beograđanima prošlog veka, jedna od zapaženijih uloga neizostavno bi pripala Obradu Simiću, svojevrsnom predstavniku stare aristokratije divnih manira, danas potpuno nepoznatom liku, o kome ni Googl gotovo ništa nije zabeležio.

Obrad je diplomirao pravo šest meseci pre roka, a u doba atentata u Sarajevu bio je pisar sreza vračarskog (Dalje)

«Prethodni   1 2 3 4 5 6 7 8 9 ... 31 32 33  Sledeći»
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb