srbinside

Namera nam je da kroz tekstove o zanimljivim i manje poznatim događajima, ukažemo na bogato kulturno-istorijsko nasleđe koje postoji na ovom tlu. Takođe, ne treba zaboraviti ljude sa naših prostora koji su se proslavili svojim otkrićima i ostavili trag u svetskoj nauci, kulturi, umetnosti..., a nepravedno su kod nas zapostavljeni. Mnogo je i onih koji i danas služe na čast Srbiji, ali se o njima, nažalost malo govori. Takvim, običnim ljudima koji imaju ideju, rade nešto korisno, lepo, humano... posvećen je ovaj blog. Osim divnih ljudi, u Srbiji ima i prelepih predela, sela, varošica kroz koja možemo da putujemo zajedno!

Dizajnpark u Muzeju savremene umetnosti

srbinside | 05 Jun, 2013 18:11

Muzej savremene umetnosti u Beogradu prvi put je, posle šest godina,  otvorio vrata posetiocima koji sve do nedelje, 9. juna, mogu da pogledaju fantastične postavke poznatih svetskih dizajnera. Ulaz je besplatan.

Mališani oduševljeni neobičnim čudovištima iz Grčke (Dalje)

Đaci "ušli" u opasan bunar

srbinside | 03 Jun, 2013 16:51

U Rimski bunar na Kalemegdanu, koji je već godinama, iz bezbednosnih razloga,  zatvoren za javnost, „ušli“ su juče đaci osnovne škole „Ruđer Bošković“. U „pratnji“ profesora istorije Dejana Pavlovića „spustili“ su se 60 metara u dubinu.

Petaci, šestaci i sedmaci OŠ "Ruđer Bošković" pred polazak na Kalemegdansku turu (Dalje)

Telegram o objavi Svetskog rata

srbinside | 31 Maj, 2013 09:56

U svesci za decembar 1931 pročitala sam konkurs Naše pošte za nagradu onome telegrafisti, koji dokaže, da je 28. jula 1914. primio telegram grofa Bertholda, upućen Srpskoj Kralj. Vladi, a koji je sadržavao objavu rata Srbiji.

Ja sam u ono doba bila sa službom u Kragujevcu gde se nalazila i srpska Vrhovna komanda. Ja sam onaj telegrafista koji je u Kragujevcu primio pomenuti telegram, što dokazujem rukopisom u tome originalnom telegramu, koji je fotografisan i preštampan na str 55 jubilarne knjige Naše pobede, koju je izdalo Narodno delo, u Beogradu 1929.

Ružica Petrović - Crepić, telegrafistkinja koja je primila telegram koji je sadržao objavu rata Srbiji (Dalje)

«Prethodni   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... 31 32 33  Sledeći»
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb