srbinside

Namera nam je da kroz tekstove o zanimljivim i manje poznatim događajima, ukažemo na bogato kulturno-istorijsko nasleđe koje postoji na ovom tlu. Takođe, ne treba zaboraviti ljude sa naših prostora koji su se proslavili svojim otkrićima i ostavili trag u svetskoj nauci, kulturi, umetnosti..., a nepravedno su kod nas zapostavljeni. Mnogo je i onih koji i danas služe na čast Srbiji, ali se o njima, nažalost malo govori. Takvim, običnim ljudima koji imaju ideju, rade nešto korisno, lepo, humano... posvećen je ovaj blog. Osim divnih ljudi, u Srbiji ima i prelepih predela, sela, varošica kroz koja možemo da putujemo zajedno!

Tri i po atentata na Milana Obrenovića

srbinside | 28 Maj, 2013 15:48

Povodom izložbe „Karađorđevići i Obrenovići u zbirkama Istorijskog muzeja Srbije“

Iako su razni atentatori bar dva puta pokušali da ga ubiju, Knez Milan Obrenović verovatno nikada nije bio u gadnijoj situaciji od one u kojoj se našao 6. oktobra 1871, kada se u Smederevu umalo udavio u fekalijama poljskog nužnika koji se raspao pod njegovom težinom. Taj događaj je u predanju nazvan „Smederevski nameštaj“ i do danas nije razjašnjeno da li je reč o atentatu ili pukoj slučajnosti.

Milan Obrenović 1854 - 1901 (Dalje)

Đorđe Bogdanović, srpska kamera u Drugom balkanskom ratu

srbinside | 25 Maj, 2013 18:05

Treći po redu srpski producent Đorđe Đoka Bogdanović bio je jedini čovek iz Srbije koji je filmskom kamerom snimio bitke Drugog balkanskog rata. Njegovi filmovi sačuvani su najviše zahvaljujući Bogdanovićevoj porodici koja ih je decenijama krila od raznih okupatorskih vojski, ponekad čak i pod ugljem. Sredinom osamdesetih godina prošlog veka otkupila ih je država, i to je do danas najskuplje plaćeni materijal koji je stigao u Jugoslovensku kinoteku.

Đorđe Đoka Bogdanović, jedini čovek iz Srbije koji je filmskom kamerom snimio bitke Drugog balkanskog rata (Dalje)

Jedina zbirka štafeta na svetu

srbinside | 22 Maj, 2013 16:34

U Muzeju istorije Jugoslavije čuva se zbirka kojom se ne može "pohvaliti" nijedan muzej u svetu – više od 22.000 štafetnih palica namenjenih Josipu Brozu Titu u čast njegovog rođenja.

 (Dalje)

«Prethodni   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... 31 32 33  Sledeći»
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb