srbinside

Namera nam je da kroz tekstove o zanimljivim i manje poznatim događajima, ukažemo na bogato kulturno-istorijsko nasleđe koje postoji na ovom tlu. Takođe, ne treba zaboraviti ljude sa naših prostora koji su se proslavili svojim otkrićima i ostavili trag u svetskoj nauci, kulturi, umetnosti..., a nepravedno su kod nas zapostavljeni. Mnogo je i onih koji i danas služe na čast Srbiji, ali se o njima, nažalost malo govori. Takvim, običnim ljudima koji imaju ideju, rade nešto korisno, lepo, humano... posvećen je ovaj blog. Osim divnih ljudi, u Srbiji ima i prelepih predela, sela, varošica kroz koja možemo da putujemo zajedno!

U susret Noći muzeja: Arhiv Televizije Beograd

srbinside | 18 Maj, 2013 08:59

Programski audio – vizuelni arhiv Televizije Beograd, osnovan 1958, važi za najbogatiji i najekskluzivniji na Balkanu. U njemu se nalazi više od 600.000 naslova – igranih TV filmova, drama, serija, dokumentarnih, dečjih i sportskih programa, kao i raznih fotografskih, fonografskih i videografskih zapisa, od kojih se većina ne može naći ni na jednom drugom mestu. Da biste sve to odgledali, morali biste da neprekidno sedite pred televizorom skoro 25 godina!

Da bi se odgledalo sve što se čuva u Arhivu Televizije Beograd malo je i četvrt veka (Dalje)

Beograd nekad i sad

srbinside | 16 Maj, 2013 10:36

Milan Jovanović Stojimirović, Magazin 300 čuda, broj 166. od 15. avgusta 1961. godine  

Pre 1914. g. u Beogradu su se mogli čuti i ovakvi razgovori:

– Gde ćete provesti leto?

– U vinogradu moje sestre na Zapadnom Vračaru. Tamo ima i bunar, a ima i jedan izvor ispod velikog bresta u kamenjaru iznad kuće.

Beograd 1903. godine (Dalje)

Alija Sirotanović, junak jednog doba

srbinside | 14 Maj, 2013 16:33

Jedan od najpoznatijih rudara nekadašnje SFRJ Alija Sirotanović, svetski rekorder u kopanju uglja, čovek sa novčanice, pregalac i udarnik, svake godine sredinom maja “dobije prostor” u svim medijima. Istina, ne prevelik, čisto da se napomene da je umro 13. maja 90. nešto malo pre smrti Jugoslavije, i to u siromaštvu. Usput, svi se podsetimo ko je bio skromni i vredni kopač, simbol jednog udarničkog doba.

 (Dalje)

«Prethodni   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 31 32 33  Sledeći»
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb