srbinside

Namera nam je da kroz tekstove o zanimljivim i manje poznatim događajima, ukažemo na bogato kulturno-istorijsko nasleđe koje postoji na ovom tlu. Takođe, ne treba zaboraviti ljude sa naših prostora koji su se proslavili svojim otkrićima i ostavili trag u svetskoj nauci, kulturi, umetnosti..., a nepravedno su kod nas zapostavljeni. Mnogo je i onih koji i danas služe na čast Srbiji, ali se o njima, nažalost malo govori. Takvim, običnim ljudima koji imaju ideju, rade nešto korisno, lepo, humano... posvećen je ovaj blog. Osim divnih ljudi, u Srbiji ima i prelepih predela, sela, varošica kroz koja možemo da putujemo zajedno!

Srpska lađa ko sa Misispija

srbinside | 12 Maj, 2013 11:26

Od osnivanja srpske flote, krajem 19. veka, pa do danas, naši brodovi i brodari izuzetno su cenjeni u Evropi. Kuriozitet je da je do sredine osamdesetih godina prošlog veka Savom plovio naš parobrod „Boka“ koji je bio jedinstven na Starom kontinentu. Sagrađen je između dva rata po ugledu na slične  brodove na Misisipiju. Za razliku od ostalih evropskih parobroda kod kojih su točkovi sa lopaticama bili na bokovima, njegov je bio na zadnjem delu.

Deligrad, prvi srpski parobrod, zaplovio 1862 (Dalje)

Glasanje za Mis Matematike

srbinside | 10 Maj, 2013 10:34

Matematika! Jedna od najružnijih reči, grozna, teška, neshvatljiva nauka… Naježite se samo pri pomisli?! Svratite onda u galeriju NAMA, u Knez Mihailovoj ulici i budite deo interaktivne izložbe koja traje do kraja ovog meseca, gde ćete sigurno, uz pomoć mladih volontera, ponešto naučiti i dobro se zabaviti.

Manifestacija je upriličena u galeriji bivše Robne kuce na početku Knez Mihajlove (Dalje)

Poslednja evropska fabrika mehaničkih budilnika

srbinside | 07 Maj, 2013 13:32

Fabrika satova „Insa“ iz Zemuna je poslednja evropska, i jedna od svega tri fabrike u svetu koje još uvek proizvode mehaničke budilnike. Do 1990. godine, tu se izrađivalo i po 1.200.000 budilnika godišnje, a danas, u eri mobilnih telefona i elektronike, sa montažne trake siđe ih tek oko 10.000, od čega se dobar deo, zahvaljujući prepoznatljivom retro dizajnu, na zapadnom tržištu proda i po pet puta većoj ceni od proizvodne.

Insini mehanički budilnici (Dalje)

«Prethodni   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... 31 32 33  Sledeći»
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb