srbinside

Namera nam je da kroz tekstove o zanimljivim i manje poznatim događajima, ukažemo na bogato kulturno-istorijsko nasleđe koje postoji na ovom tlu. Takođe, ne treba zaboraviti ljude sa naših prostora koji su se proslavili svojim otkrićima i ostavili trag u svetskoj nauci, kulturi, umetnosti..., a nepravedno su kod nas zapostavljeni. Mnogo je i onih koji i danas služe na čast Srbiji, ali se o njima, nažalost malo govori. Takvim, običnim ljudima koji imaju ideju, rade nešto korisno, lepo, humano... posvećen je ovaj blog. Osim divnih ljudi, u Srbiji ima i prelepih predela, sela, varošica kroz koja možemo da putujemo zajedno!

Najveća slika u Srbiji

srbinside | 12 Januar, 2013 23:39

Slika "Bitka kod Sente", mađarskog umetnika nemačkog porekla Ferenca Ajzenhuta, najveće je ulje na platnu ne samo u Srbiji, već i na prostoru bivše Jugoslavije. Računajući i pozlaćeni ram, koji je takođe umetničko delo, ova slika, dimenzija 7x4 metara, zauzima površinu od 40 kvadrata! Izložena je u zgradi somborske Skupštine opštine, koju Somborci i danas nazivaju Županija, a za 110 godina, koliko se tamo nalazi, nijednom nije restaurirana.

Slika "Bitka kod Sente" najveće je ulje na platnu u Srbiji

Kao i "Seoba Srbalja", našeg proslavljenog slikara Paje Jovanovića, i Ajzenhutova "Bitka kod Sente" rađena je za Milenijumsku izložbu, koja je 1896. godine organizovana u Pešti, povodom proslave hiljadugodišnjice dolaska Mađara u Panonsku niziju. Međutim, slično Jovanovićevom delu, ni ova slika nije bila završena na vreme za izložbu, što je, na neki način, sreća u nesreći, jer bi, u protivnom, verovatno ostala u Mađarskoj.

Slika Seoba Srbalja Paje Jovanovića takođe je rađena za Milenijumsku izložbu 1896

- Bila je to proslava svetskih razmera i svaki grad koji je držao do sebe obeležio je tu godišnjicu na primeren način. Sombor, koji je, kao slobodan i kraljevski grad, bio administrativni centar tadašnje Bačko – bodroške županije, koja je zahvatala celu današnju Bačku, deo Mađarske (grad Baju) i Novi Sad, učinio je to ovim monumentalnim delom. Iako na slici piše da je naslikana 1896, to nije tačno, jer je završena 1898. Uramljena je u Minhenu, a onda Dunavom prevezena brodom, na 25 kilometara od Sombora. Pošto nije mogla da prođe kroz vrata, odlukom Županijskog senata probijen je zid do tavanice, i tako je uneta u ovu zgradu – priča penzinisani sociolog i somborski hroničar Milan Vojinović.

Zgrada Županije

Tema slike i izbor umetnika bili su potpuno primereni okolnostima. Naime, Bitka kod Sente, koja se odigrala 11. septembra 1697, označila je kraj takozvanih bečkih ratova. U sudaru austrijske (od 70.000 vojnika, među kojima i 10.000 Srba) i turske vojske (od 130.000 ljudi), Osmanlije su pretrpeli katastrofalan poraz, posle koga su odbijeni preko linije Save i Dunava, da se više nikada ne vrate u ove krajeve. Za nepuna tri sata, koliko je trajala ova bitka, zahvaljujući faktoru iznenađenja i boljem naoružanju austrijske vojske, poginulo je oko 30.000 elitnih turskih, i svega 429, uslovno rečeno, austrijskih vojnika.

- U sastavu austrijske vojske, koju je predvodio princ Eugen Savojski, bile su još i ugarske i srpske snage, među kojima i odred od 500 Somboraca. Turci su, inače, znali da Savojski dolazi, ali su pretpostavljali da ne može brzo da stigne do Sente, pošto je Bačka tada bila pod baruštinama i močvarama. Međutim, austrijska vojska ih je iznenadila, u čemu je ključnu ulogu odigrao kapetan Jovan Popović Tekelija, deda kasnije čuvenijeg Save. On je poznavao prolaze kroz močvaru, kroz koje je proveo austrijsku vojsku, a onda u silovitom jurišu udario na iznenađene Turke. U toj bici zarobljen je i Kisig Džafer paša, glavnokomadujući turske vojske, koji je kasnije pogubljen – objašnjava Vojinović.

Milan Vojinović redovno dečekuje turiste i priča o slici

Prema rečima našeg sagovornika, postoji više razloga što je izrada slike poverena upravo Ferencu Ajzenhutu (rođen 1857 u Bačkoj Palanci, umro je 1903. godine u Minhenu), svojevremeno jednom od najpopularnijih slikara ovog dela Evrope. Poreklom dunavski Švaba, koji se smatrao Mađarom, zbog čega je pravo ime Franc promenio u Ferenc, ispunjavao je sve uslove "tendera" na kome je tražen slikar sa ovih prostora, koji se, ako već nije Mađar, bar oseća Mađarem.

- Ajzenhut je, osim slikarstva, voleo i putovanja. Zna se za njegovih devet boravaka duž celog Sredozemlja, od zemalja Magreba, sve do Samarkanda i Buhare. Tako je i ugovor za izradu 'Bitke kod Sente' potpisan 1895. u Tenerenu. Tom prilikom Ajzenhutu je isplaćeno je 12.000 forinti, što je suma za koju je onda moglo da se kupi oko 40 hektara najplodnije bačke oranice, pri čemu je zemlja tada bila mnogo skuplja nego danas – kaže naš sagovornik.

Ferenc Ajzenhut

"Bitka kod Sente", inače, važi za najznačajnije Ajzenhutovo delo. Stručnjaci se slažu u oceni da je najveći domet slike njeno kompoziciono rešenje. Kao što se vidi, čitavu donju desnu četvrtinu platna zauzimaju četiri austrijska vojnika u prirodnoj veličini, dok je peti malo uvučen u kompoziciju. Pošto su nam okrenuti leđima time je postignut psihološki utisak da posmatrač za njima stupa u događaj, odnosno bitku.

Ipak, glavna ličnost slike svakako je Eugen Savojski, koga je slikar postavio levo od fizičkog centra slike, na belog konja, kao što i priliči pobedniku. Zrak tek izašlog sunca osvetljava samo njega i njegovog konja, dok on, svestan veličine svoje pobede, upire mač ka suncu, stavljajući sebe u istu ravan sa suncem.

- Najtamniji deo je fizički centar slike, u kome je i crni konj ugarskog grofa Palfija, čime je naglašena tragika poraza Kisig Džafer paše, koga austrijski vojnici privode Savojskom. Da bi izazvao osećaj panoramske dubine, umetnik se poslužio određenim trikovima. Tako grof Palfi, umesto mača, u ruci drži tursku sablju, koja podsvesno skreće pogled ka zastavama u pozadini, i dalje ka bojištu. Konjanik na levoj strani je ugarski grof Deak, a jahač iza Eugena Savojskog, verovatno predstavlja samog umetnika, Ajzenhuta. Kurizitet je da je u slikanju te ličnosti primenjen fenomen Mona Lize, kao i sa leđima četvorice vojnika, pa imate osećaj da vas gleda iz svih uglova – kaže Vojinović.

 

 

I ram umetničko delo

Sam ram slike "Bitka kod Sente" takođe je umetničko delo. Izađen je u Nemačkoj, u drvetu sa zlatnom pozlatom, a na njemu su predstavljene zastave dve vojske i oružja korišćeni u bici. U vrhu rama nalazi se zastava Bačko – bodroške županije i prikaz Svetog Pavla, zaštitnika županije, dok se nešto niže, sa leve strane, vidi glava zmije, kojom je simbolički prikazano da se ovom bitkom stalo za vrat turskoj "nemani".

Spor oko selidbe

Godine 1930. postojala je opasnost da Ajzenhutova slika "Bitka kod Sente" ode iz Sombora. Naime, kada je 1929. Jugoslavija podeljena na banovine, centar Dunavske banovine postao je Novi Sad, čime je Sombor, koji je dotad bio centar Bačko – bodroške županije i nadređen Novom Sadu, izgubio na značaju. Novosađani su zato tražili da se slika prenese u njihov grad, ali nisu imali gde da je stave, jer je zgrada Banovine, kasnije Izvršnog veća i Skupštine, počela da se pravi tek 1936. Tako je izbila svađa u koju se uključila i administracija, a onda i Beograd, koji je tražio da se slika prebaci u Narodni muzej i zaštiti. Spor je presudio Somborac Veljko Petrović koji je izdejstvovao da slika ostane na mestu na kome je oduvek i bila.

Komentari

dlkswguusolw

uoowhice | 19/05/2022, 13:33

erythromycin opthalmic erythromycin ingredients

amyphvduvitl

euorlznd | 16/05/2022, 06:17

에볼루션카지노

에볼루션카지노 | 13/03/2022, 09:34

고기먹고 싶을때 에볼루션카지노 에서 벌어가세요

pimlwxythyip

best price usa tadalafil | 07/01/2022, 09:36

https://extratadalafill.com/ tadalafil generic

Hello World!!!

WilliamCix | 08/09/2021, 06:33

Hello World!!!
https://hurmanblirriksbfiqfg.netlify.app/sitemap1.xml
https://jobbbnuj.netlify.app/sitemap1.xml
https://www.prodesigns.com/redirect?url=https://www.findsewingmachine.com/Community/users/valeriabriggs/
https://de.oid.wiki/wiki/Benutzer:JeremiahShores
https://wiki.meditech.ro/index.php/Tips_For_Home_Decor
https://hobby01.exblog.jp/28279145/
https://pueblosoriginales.com/la-juventud-y-el-significado-de-la-igualdad/
https://sentialternativa.com.ar/?p=15434
http://wanfriedwiki.de/index.php?title=Benutzer:TroyPaxson
https://noprost.com/diagnostics/pulsoksimetr-sfera-primeneniya.html
523242493
https://www.lecuonline.org/article/869226964
https://marketeamawards.pl/article/587188635
https://lecuonline.org/article/322845833
https://marketeamawards.pl/post/801070539
https://marketeamawards.pl/959890844
https://acaena.cl/news/61785973
https://lecuonline.org/article/713459794
https://gotujsiedokuchni.pl/article/439593502
https://gotujsiedokuchni.pl/article/854502240
https://marketeamawards.pl/article/467724660
https://www.lecuonline.org/article/183056869

Dissertation

Toovelt | 25/06/2021, 02:18

Do zero income to buy sample newspaper out of a writing services that is professional? Examine the guide and find out more approaches that are functional to consult your partner'assist produce my article', therefore they'll not refuse. Need to get composition assistance immediately? Below are a few options! Read the following post and find out techniques to receive of the assist throwing away.
http://mediacaps.com/5-romantic-buy-thesis-proposal-ideas/
https://temizdepolama.com/2021/04/28/do-colleges-look-at-social-media/
http://klasse-e.de/increase-your-cheap-assignment-writing-service-in-7-days/

top erectile dysfunction physicians

WilsonDap | 21/01/2021, 19:01

chloroquine drug class
aralen chloroquine
erectile therapy pump
solutions to erectile dysfunction
is hydroxychloroquine the same as quinine
20201023
erectile tissue location and function
plaquenil and diarrhea
what is the use of tadalafil tablets
buy tadalafil us
zpack name
zithromax pfizer

Миљуш

Миљуш | 14/01/2013, 11:35

Поводом позива да предложимо нешто ми верни читаоци форума, ја предлажем тему о српском граду Жрнову, средњевековној утврди на Авали коју је 1934. сравнио са земљом југословен Александар Карађорђевић, а све у жељи да подигне маузолеј незнаном јунаку.
Срећан мали Божић свим читаоцима блога.

srbinside

srbinside | 14/01/2013, 00:31

Hvala mandrak na komplimentima. Veliki pozdrav i srećna Nova, ova srpska u koju smo upravo zagazili.

Re: Najveća slika u Srbiji

mandrak72 | 13/01/2013, 20:21

Imadoh čast i zadovoljstvo da je vidim "uživo" u Somboru i čujem dio istorije. Odličan tekst i blog koji već neko vrijeme redovno pratim sa mnogo zanimljivih tekstova.
pozdrav

srbinside

srbinside | 13/01/2013, 17:49

Baš su nas obradovali vaši komentari, divno je dobiti povratnu informaciju o nečemu što radiš s ljubavlju i još lepše sresti istomišljenike. Ako imate ideju za priču, slobodno predložite. Srbinside je i zamišljen kao zajednički poligon za sve zaljubljenike u istoriju, tradiciju, kulturu...

Re: Najveća slika u Srbiji

lora1 | 13/01/2013, 16:29

Isrena sam kad kazem,da po prvi put vidim tu sliku,kao i saznanje da se nalazi u Somboru.Tako bih volela da jednog dana obidjem sve nase muzeje,izlozbe,i da se nagledam te lepote.Nadam se da cu poziveti jos koju godinu,pa da se uputim u stenje od severa do juga od istoka do zapada te nekad nam velike zemlje a sad ? Ko zna?
Nadam se?!
A tebi havala na ovome,eto,umrla bih,a nebih znala:))
PS/ Od danas,cu biti redovni ucenik na tvom blogu:))

Re: Najveća slika u Srbiji

trunsmoitren | 13/01/2013, 16:01

Видела сам ту слику и слушала надахнуто предавање господина Војиновића, који са великим заносом говори о свом граду и његовим знаменитостима, а не само о њој.
Србинсајде, одличан избор дела за представљање, као и информација о њему.
Браво за мисију - да представиш оно што вреди свима који за таквим вредностима трагају.

Srbinside

srbinside | 13/01/2013, 14:35

Hvala na lepim recima.. Sluzimo narodu :)

Миљуш

Миљуш | 13/01/2013, 13:03

Свака част брате србине.

"Буди свагда оне ћуди,
да ти СРПСТВОМ дишу груди,
па ћеш сваком мио бити,
душом ћу те ја љубити."

Re: Najveća slika u Srbiji

nena58 | 13/01/2013, 12:59

Hvala ti za ovako divan i detaljan opis.
Naučih nešto, uživajući.

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb