srbinside

Namera nam je da kroz tekstove o zanimljivim i manje poznatim događajima, ukažemo na bogato kulturno-istorijsko nasleđe koje postoji na ovom tlu. Takođe, ne treba zaboraviti ljude sa naših prostora koji su se proslavili svojim otkrićima i ostavili trag u svetskoj nauci, kulturi, umetnosti..., a nepravedno su kod nas zapostavljeni. Mnogo je i onih koji i danas služe na čast Srbiji, ali se o njima, nažalost malo govori. Takvim, običnim ljudima koji imaju ideju, rade nešto korisno, lepo, humano... posvećen je ovaj blog. Osim divnih ljudi, u Srbiji ima i prelepih predela, sela, varošica kroz koja možemo da putujemo zajedno!

Krugovi na planini Devici - drevna opservatorija?

srbinside | 20 Januar, 2013 11:16

Na planini Devici kod Sokobanje nalaze se tajanstveni kameni krugovi koji su našim precima najverovatnije služili za posmatranje kretanja Sunca i Meseca i pravljenje kalendara, pokazuju istraživanja tima stručnjaka predvođenih psihijatrom Aleksandrom Bajić, koja se već petnaestak godina bavi proučavanjem slovenske mitologije.

Satelitski snimak dva tajanstvena kruga na planini Devici, na mestu Bogovo gumno

Iako ostaci sličnih građevina postoje širom Evrope i Azije, naročito u Britaniji, gde je zasnovana i posebna naučna disciplina koja istražuje drevne opservatorije – etnoastronomija, o značaju ovog otkrića dovoljno govori to što ne postoje istorijski podaci o bilo kakvim mestima za posmatranje neba i nebeskih tela kod Južnih Slovena.

Krug Gosek u Nemačkoj

Prve informacije o postojanju neobičnih krugova na visoravni planine Device Bajićeva je dobila od Dragana Radosavljevića, šumara iz Sokobanje, koji joj je opisao velike kružne površine zemljišta, ograđene zidovima od kamena, koje su ga asocirale na Stounhendž („Nije to ono veliko kamenje kao tamo, ali jesu krugovi i jesu veliki i jesu kameni“). Satelitski snimci „Google eartha“ i nekoliko ekspedicija u teško dostupne predele visoravni potvrdili su šumareve reči – na lokacijama Milovanova bučina, Bogovo gumno i Krst, Bajićeva i tim stručnjaka pronašli su ostatke pet kamenih krugova promera od 70 do 120 metara.

Krugovi na lokaciji Krst

- Zanimljivo je da kada stojite u centru nekog od ovih krugova, ne vidite ništa drugo osim oboda kruga i neba, jer su blago izdubljeni poput tanjira. Svi su ranije bili ograđeni kamenim zidom, što je bio prilično zahtevan građevinski poduhvat. Recimo, samo u kameni zid većeg od ukupno dva kruga na Bogovom gumnu, prečnika 120 metara, moralo je biti ugrađeno bar 300 kubika kamena, pošto je bio debeo oko metar i visok od 50 do 60 centimetara. Pri tom su svi krugovi besprekorno orijentisani u prostoru, sa raznim makro i mikro orijentirima – kaže Bajićeva, koja je o istraživanja na Devici pisala u knjizi „Kalendar predaka: Vrzino kolo na Bogovom gumnu“, i objašnjava:

- Posebno je interesantan odnos dva kruga Bogovom gumnu, prečnika 120 i 80 metara. Kada se iz centra većeg kruga povuče linija na pravcu sever – jug, i druga koja spaja centre većeg i manjeg kruga, dobija se ugao od oko 56 stepeni, što je azimut izlaska sunca na dugodnevnicu. Pored toga, sa najviše tačke ovog mesta indikativnog naziva vidi se „pola Srbije“, pri čemu je vrh Midžor tačno na istoku. Slični orijentiri postoje i na druge dve lokacije, a na pojedninim lokalitetima i mikroroijentiri, u obliku precizno poređanog kamenja. A pošto se Bogovo gumno vidi sa Krsta i obrnuto, dok se sa oba ova lokaliteta vidi Milovanova bučina, posmatrači sa te tri lokacije su mogli komuniciraju, na primer, paljenjem vatre i kontrolišu jedan drugog.

Pretpostavlja se, inače, da je kalendarsko znanje postojalo u politeističkoj Evropi pre bar četiri hiljade godina. Da su tragovi tog znanja ostali u narodu svedoči i to što je i pre pojave modernih kalendara gotovo svaki nepismeni srpski seljak u svakom trenutku godine znao tačno koliko ima dana do slave ili Božića. Ta znanja su prenošena „s kolena na koleno“, a s obzirom na to da su bila deo korpusa svetog znanja, mogli su ih posedovati samo naročito obučeni pojedinci, najčešće sveštenici, koji su većinu obreda, pa i posmatranje neba, upražnjavali u tajnosti, uz dosta mistifikacije.

Iz centra kruga na brdu Gvozdinski kamen, kao i kod krugova na Bogovom gumnu, vidi se samo nebo

- Verovatno su priče o tome kako se noću na napuštenim, „pometenim“ gumnima skupljaju nečiste sile širili upravo drevni „zvezdoznanci“ kako bi na miru mogli da posmatraju noćno nebo, a s tim u vezi su i predanja o takozvanom vrzinom kolu. Indikativne su i priče o grabancijašima, vjedogonjama, zduhaćima, oblačarima, gradobraniteljima i takozvanim „alovitim“ ljudima, koji su imali moć da upravljaju oblacima. Oni su u svojim sredinama bili veoma poštovani, jer se verovalo da štite svoje selo, ali su ljudi od njih i zazirali zbog njihovih neobičnih moći – kaže naša sagovornica, koja se nada da će njena knjiga podstaći dalja istraživanja krugova na planini Devici.

 

Drevne opservatorije u svetu

U najpoznatije kružne građevine za koje je dokazano da su služile kao drevne opservatorije, između ostalih, spadaju Arkaim u Rusiji, Gosek u Istočnoj Nemačkoj, krugovi iz Sarmizegetuze u Rumuniji, kao i slovenski krugovi na teritoriji današnje Nemačke.

Krug Arkaim u Rusiji

Komentari

nije greška

Sonja | 23/09/2015, 10:30

I opservatorija Kokino blizu Kumanova stara je otprilike 4000 godina.
Pre će biti da je greška dosadašnja školska istorija.

Re: Krugovi na planini Devici - drevna opservatorija?

roksana | 21/01/2013, 12:19

Krugovi su fanscinantni nama, savremenim ljudima, jer još uvek nismo uspeli da dokučimo odakle sve to znanje drevnim narodima. Dobro je znati da ih ima i našem tlu.

Ipak, pre 4000 godina ovde nije bilo nepismenih srpskih seljaka, ni slave, a ni Božića. Iskreno se nadam da je to nenemerna greška u postavci teksta, a ne konstatacija.

Re: Krugovi na planini Devici - drevna opservatorija?

Миљуш | 20/01/2013, 17:20

Ма то су ги све древни Срби, кад су слетели са старе српске планете Марс са својим првим жупаном деда Милојем, а онда ги основали Атлантиду на Сокобањата а одатле си измислили писмо на Винчата па саградили за Босанците пирамиду код Високог.Е тек онда је Салинас Прајс открио Троју на Неретви па су онда Кроати дошли из Перзије,па су потом тек настале амебе па Јевреји.
П.С.Не знам зашто ми у глави свира песма:пам,пам параноја, довиђења лепа моја

Re: Krugovi na planini Devici - drevna opservatorija?

nena58 | 20/01/2013, 16:26

Vrlo zanimljivo.
Hvala za dobar tekst, uvek je korisno naučiti nešto novo.

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb